Hem NYHETER Majoriteten av alla mobiltelefoner återvinns aldrig

Majoriteten av alla mobiltelefoner återvinns aldrig

Publicerat av: Redaktionen

Den 29 september firas Återvinningens dag för att uppmärksamma återvinningens och återbrukets stora miljövinster.

Majoriteten av alla mobiltelefoner återvinns aldrig 3Enligt en undersökning från e-handelsbolaget Swappie känner 7 av 10 svenskar till att man kan köpa och sälja begagnade telefoner, ändå är det över 60 procent som låter sina gamla mobiler ligga istället för att återvinna eller sälja dem vidare.

På uppdrag av e-handelsföretaget Swappie, en återförsäljare av begagnade och renoverade telefoner, har Novus genomfört en undersökning kring svenskarnas hantering av nya, och framförallt gamla mobiltelefoner. Studien visar att 6 av 10 svenskar låter sina mobiltelefoner ligga och att hela 40 procent har minst en oanvänd telefon i hushållet. Det innebär att telefonerna varken återvinns eller renoveras och säljs vidare, något som får både miljömässiga och ekonomiska konsekvenser.

Studien visar också att svenskarna gärna köper nya mobiltelefoner, även om de flesta känner till att det går att köpa begagnat. Uppemot 90 procent av de tillfrågade säger sig anamma ett hållbarhetstänk i vardagen, samtidigt angav endast 17 % hållbarhet som en viktig aspekt när de köper mobiltelefoner.

– Jag måste säga att jag är lite förvånad över svenskarnas syn på återanvänd elektronik, i det här fallet mobiltelefoner. Sverige har en stark hållbarhetsprofil och trenden med pre-owned växer sig bara starkare och starkare. Trots det är det många som låter sina telefoner ligga hemma och skräpa, och ganska få anser att hållbarhet är viktigt vid köp. En nyproducerad telefon kostar massor, både i pengar och i miljöpåverkan och många kanske inte tänker på är att även en kraschad mobil med dåliga batterier kan renoveras till toppskick, säger Fanny Nyman, marknadschef på Swappie.

Utöver att sälja mobiltelefoner som renoverats efter att de köpts in från företag köper Swappie även upp konsumenters begagnade telefoner som görs i ordning för återbruk.

En regional kartläggning visar att 94 procent av stockholmarna har minst en mobiltelefon liggandes hemma. Nittiofem procent av skåningarna och blekingarna har outnyttjade telefoner i hushållet, men värst är smålänningarna, ölänningarna och gotlänningarna; endast 2 procent svarade att de inte hade någon gammal telefon hemma. Bästa region är Norrland – uppemot var femte norrlänning har ingen telefon liggandes.

Om undersökningen: Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Swappie. Syftet med undersökningen är att undersöka allmänhetens kunskaper och syn på begagnade mobiltelefoner. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. Totalt deltog 1132 respondenter.

Relaterade Artiklar