Lesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotar
Hem NYHETER Lesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotar

Lesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotar

Publicerat av: Redaktionen

Det brittiska Lesjöforsbolaget European Springs & Pressings har ett spännande och nyskapande samarbete med det franska robotutvecklingsföretaget Robot Studio.

Lesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotar 1

Fjädrar har varit centrala i ingenjörskonsten sedan före den industriella revolutionen och utgör nu en viktig del av dagens robotrevolution. I ett samarbete med franska Robot Studio levererar Lesjöfors fjädrar för framtiden.

Företaget är specialiserat på tillverkning av biomimetisk robothårdvara och utveckling av nästa generations robotinteraktion. Det finns idag många robotar som är konstruerade för att hantera en specifik uppgift. Särskilt inom industrin finns kraftfulla men mycket dyra robotar. Robotar för hushållsmarknaden är begränsade till lätta uppgifter som till exempel dammsugning.

– Det har varit svårt att implementera tekniken från industrin till den privata marknaden eftersom industrirobotar i hög grad är beroende av hög precision. De är rigida och tunga och behöver en helt kontrollerad miljö att arbeta i, vilket inte fungerar på hemmamarknaden, säger Rob Knight, grundare av The Robot Studio.

Deep Learning analyserar mänskligt medvetande

Robot Studio har haft stora framgångar i att skapa robotar genom att kopiera biomekaniska egenskaper hos människokroppen och arbetar nu med att skapa ett robotsystem lika komplext konstruerat som människokroppen. Den avancerade teknik som används kallas Deep Learning och är enkelt uttryckt metoder där datorer ”lär” sig utifrån en stor mängd data som statistik, algoritmer och mönsterigenkänning.
– Våra robotar tar avstamp i en helt annan utgångspunkt och syftar till att skapa förståelse för utmaningen med det mänskliga medvetandet. Fenomenologiskt medvetande, det vill säga förnimmelsen av att existera, är ett oerhört svårt område att studera. Man kan likna det vid lampan i kylskåpet; det är alltid där du öppnar dörren, säger Rob Knight.

Mänskliga robotsystem

European Springs & Pressings tryckfjädrar finns i flera av robotens mekaniska delar och styrs genom en mikroprocessor från Nvidia, också kallad datorns eller robotens hjärna. Ett så kallat open source-system skapas genom att använda blockkedjor (blockchains) som överför de enorma mängder av mänsklig kunskap till robotsystem för en rimlig kostnad. Slutresultatet förväntas bli robotar som uppfattar och förstår omvärlden. Målsättningen är att skapa ett arbetskraftssystem av robotar som gynnar hela mänskligheten.
– Våra skräddarsydda fjädrar används i otroligt många branscher och att få bidra med en liten del i en helhet som kan förändra världen är fantastiskt, säger Michael Gibbs, chef för European Springs & Pressings i Cornwall, Storbritannien.

Relaterade Artiklar