Hem BETALLÖSNINGARBANK Låg ränta och hög ränta – vad är bäst

Låg ränta och hög ränta – vad är bäst

Publicerat av: Redaktionen

Samhälls ekonomin styrs till stor del i själva verkat av räntan. Du kanske känner till begrepp som reporänta och bolåneräntan, men vad betyder egentlig räntan för Sveriges ekonomi och varför har vi en ränta?

Låg ränta och hög ränta - vad är bäst 3Det finns många svar på en och samma fråga men här får du lite fakta som gör att du kanske får lite lättare att hänga med i ekonomi diskussionerna över lunchen på jobbet med kollegorna eller hemma vid middagsbordet.

Olika teorier

Det finns självklart olika teorier inom ekonomi precis som med mycket annat. En del kunniga på området menar att det är på ett sätt och andra kunniga att det är på ett annat sätt. I denna artikeln kan du läsa om hur räntan påverkar samhället rent generellt och sedan du du bilda dig en egen uppfattning om vad du tycker och hur du ser på saken. Räntan är inte minst något som påverkar lönen. Jämför lån och se hur stor skillnad det är.

Det är givetvis inte bara räntan som är avgörande när det kommer till lån, utan också mycket annat. Såsom om det finns en uppläggningsavgift, fakturaavgift och andra avgifter som är kopplade till lånet. Men nu ska det handla om själva räntan och inte bara i förhållande till lån utan mer generellt i samhället, även om just lånen är en stor del av det som man styr med själva räntan från maktens sida.

Låg ränta

Det är alltså den bestämmande makten i samhället som beslutar om räntesatsen. Det är alltså hur hög eller låg räntan ska vara. Det finns massor med olika faktorer som är med och spelar avgörande roller för om räntan ska höjas eller sänkas. Det är även så att många länder har olika penningpolitik. Det vill säga i själva verket bestämmelser för vad man ska göra och agera när ekonomin i samhället behöver lite hjälp på traven.

Penningpolitiken är alltså en rad regler och lagar som man genom politik har beslutat ska styra ekonomin. Det kan exempelvis vara hur man ska göra om man vill få igång handeln kort sagt att få fler personer till att handla fler saker. Inte bara matvaror, utan det kan röra sig om hus, lägenheter, bilar, inredning i princip vad som helst som man kan köpa.

Åtgärder vid låg ränta

I kristider sjunker handeln och då vill man självfallet sätta in de medel man har för att få igång handeln så mycket som möjligt. Ett sätt att göra det är att sänka räntan. Det gör nämligen att det blir billigare att ta lån. Något som är avgörande för om en del kan gå ut och köpa en lägenhet, ny bil eller ett hus. På så vis kan man göra det enklare för konsumenterna att köpa saker. Med andra ord är en låg ränta ett tecken på att handeln går sämre än förväntat eller sämre än vad som fördrags.

Hög ränta

Precis på samma sätt som man vill få igång handeln med en låg ränta, kan man med hög ränta begränsa konsumenterna. Det är kanske väldigt sällan man vill begränsa själva konsumtionen, men lån tagandet vill man kanske begränsa. Och då är en hög ränta ett bra sätt, eftersom det gör lånen dyra för själva låntagaren.

Relaterade Artiklar