Kylskåp och frysar havererar i värmen
Hem NYHETER Kylskåp och frysar havererar i värmen

Kylskåp och frysar havererar i värmen

Publicerat av: Redaktionen

Den ihållande värmen sliter hårt på kylprodukterna i de svenska hemmen.

Kylskåp och frysar havererar i värmen 1

Design, praktisk inredning och låg energiförbrukning är viktigt vid val av ny kyl och frys

Under juli och starten av augusti ökade Elgigantens försäljning av kylskåp, frysar och frysboxar med närmare 70 procent jämfört med motsvarande period förra året.
– Jag har sålt vitvaror i närmare 20 år och har aldrig upplevt något liknande. Frysboxarna har nästan sålt slut. Värmen har gjort att mängder av kylskåp, frysar och frysboxar gett upp, vilket skapat en väldigt stor efterfrågan över hela landet, säger Joakim Lindberg, Commercial Manager för Vitvaror och Hushållsprodukter på Elgiganten.

Värmen har slagit hårt mot kylskåpen, vilket lett till att efterfrågan ökat med hela 78 procent under juli och augusti jämfört med samma period förra året. Motsvarande siffra för frysar är 72 procent.

– Många reagerar på att deras kyl och frys låter mycket under varma perioder och det beror på att kompressorn får arbeta hårt för att hålla inställd temperatur i skåpen. Låter det riktigt illa på en äldre produkt kan det tyda på att skåpet är nära att gå sönder. I dessa fall kan du vara förutseende och köpa nytt innan olyckan är framme, säger Joakim Lindberg.

Efterfrågan visar också att design, praktisk inredning samt låg energiförbrukning är viktigt vid val av kyl och frys.

– Just nu ser vi en stark retrotrend där vitvaror med 50-talslook från bland annat Smeg och Gorenje säljer väldigt bra, säger Joakim Lindberg.

Vad ska du då göra om din kylprodukt går sönder? Här kommer några tips:

  • Håll dörren stängd! Om du inte öppnar och släpper in varm luft så kan din kylprodukt hålla temperaturen i 6-8 timmar.
  • Fråga en granne om hen kan förvara dina livsmedel tills du har en fungerande vitvara.
  • Om din vitvara är yngre än 5 år kan den vara värd att laga – för snabbast hjälp, ta kontakt med leverantören eller en serviceverkstad.

Finns det något sätt att få kylar och frysar att hålla längre?

Ett tips för att förlänga livslängden på äldre skåp, samt minska energiåtgången, är att dra ut skåpet och rengöra kondensorn (gallret) på baksidan. Detta görs smidigast genom att dammsuga med borste. Det bör göras minst en gång per år.

Relaterade Artiklar