Kylig inledning av modehandelns vårförsäljning
Hem E-HANDEL Kylig inledning av modehandelns vårförsäljning

Kylig inledning av modehandelns vårförsäljning

Publicerat av: Redaktionen

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och på nätet, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 4,5 procent i mars jämfört med samma månad förra året.

Kylig inledning av modehandelns vårförsäljning 2Även skoförsäljningen minskade under månaden och landade på minus 19,6 procent.

Från och med mars 2018 inkluderar Stilindex även e-handelsförsäljningen bland de ingående företagen. Stilindex visar därmed fortsättningsvis på försäljningsutvecklingen för fysiska jämförbara butiker och deras e-handel sammanslaget. Den ackumulerade utvecklingen för 2018 är uppdaterad och visar också försäljningen i fysiska butiker och på nätet.

Butiker och e-handel Mars 2018 Ackumulerat 2018
Kläder -4,5% -5,7%
Skor -19,6% -12,2%

Kommentarer från Svensk Handel Stil

– Vi kan se att e-handeln ökar mycket i procent men ganska lite i kronor. Och även om e-handeln bättrade på försäljningsutfallet i mars något blev det en kylig start på vårförsäljningen, inte minst för skohandelns del, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

– Fyra faktorer är av väsentlig betydelse för det dystra utfallet, menar Sandström. Färre försäljningsdagar på grund av att påsken inföll i mars samt att påsken i sig inte är en helg för konsumtion av sällanköpsvaror, utan är vigd åt mat och dryck. Vädret är naturligtvis en mycket stark bidragande orsak till utfallet, inte minst för skohandeln som är ännu mer väderberoende än klädhandeln. Slutligen en relativt stark jämförelsemånad med en ökning på nästan en procent för kläder och över tre procent för skor i mars förra året.

– Ackumulerat från årets början, med e-handelssiffrorna inräknade, har försäljningen minskat med 5,7 procent för kläder och 12,2 procent för skor.

– Utfallet är en dyster läsning för modeföretagen. Med detta sagt törs jag dock sticka ut hakan och påstå att april kommer att visa positiva siffror med en försäljningsdag mer, svaga jämförelsesiffror från 2017 och ett vårväder som åtminstone för stunden värmer modebutikerna. Kort sagt, allt som gjorde mars till en trist historia kan göra april till en solskenshistoria, avslutar Mikael Sandström.

Stilindex mars 2018

Relaterade Artiklar