Köp gärna second hand – men undvik begagnatfällorna
Hem NYHETER Köp gärna second hand – men undvik begagnatfällorna

Köp gärna second hand – men undvik begagnatfällorna

Publicerat av: Redaktionen

Både du och resten av världen vinner på att köpa begagnat.

Köp gärna second hand – men undvik begagnatfällorna 1

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och fortsätter

Det är ett enkelt sätt att spara pengar och samtidigt värna om miljön. Så många som åtta av tio kan tänka sig att köpa använda saker, men vad skiljer sig åt. Möbler är det de flesta vill köpa begagnat tätt följt av husgeråd, kläder och verktyg.  Det visar en undersökning som Länsförsäkringar låtit Novus genomföra. Men det finns faktiskt sådant du absolut inte ska köpa second hand.

Den vanligaste anledningen till att man köper begagnat istället för nytt är att man kan spara mycket pengar. Det kan också innebära att man kan köpa saker som har lite bättre kvalité till ett bättre pris. Men idag väljer många också begagnat av miljöskäl.

– Synen på begagnat har gradvis förändrats i människor medvetande. Förr var ärvt och begagnat någonting man inte precis stoltserade med, idag uppskattas det av alltmer miljömedvetna och trendkänsliga konsumenter. Det är ett sätt att spara pengar men det är också ett enkelt sätt att spara på våra gemensamma resurser. Listan på fördelar med att handla second hand kan göras lång och det finns få anledningar till att inte utnyttja dessa fördelar, inte minst för att man också är klimatsmart, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och fortsätter;

– En tvåbarnsfamilj med två barn under tio år lägger enligt Konsumentverket 33 000 kronor per år på kläder och skor. Om familjen köper en tredjedel begagnat kan de potentiellt spara tusentals kronor per år. Berätta gärna för barnen om varför det är viktigt, både ur ett privatekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Yngre kvinnor är den största målgruppen för denna växande trend.

Och det är fler kvinnor än män som kan tänka sig att köpa husgeråd och  begagnade kläder till sig själva eller barnen, medan män i högre utsträckning kan tänka sig att köpa elektronik, verktyg och sportartiklar.

– Många av de saker vi äger används bara ett fåtal gånger per år. Det allra bästa kan många gånger vara att låna eller hyra sakerna när du behöver dem. Inom ramen för delningsekonomin finns det idag flera tjänster för att hyra eller låna saker som borrmaskiner, gräsklippare och sportutrustning. Bor du i bostadsrättsförening kan du föreslå att ni köper in en gemensam borrmaskin som alla har tillgång till, säger Emma Persson.

Pryl Totalt Man Kvinna
Möbler 67 % 66 % 68 %
Husgeråd 57 % 47 % 67 %
Kläder till dig 42 % 30 % 53 %
Verktyg 41 % 52 % 32 %
Kläder till barnen 24 % 18 % 30 %
Sportartiklar 22 % 24 % 19 %
Elektronik 21 % 31 % 11 %

Fråga; Ange vilka tre alternativ du helst kan tänka dig att köpa second hand.

Det mesta går utmärkt att köpa begagnat, men några saker bör du vara vaksam med. Det gäller exempelvis:

Plastprylar och plastleksaker

Kraven på vilka kemikalier som får finnas i plast har skärpts på senare år. Köp hellre saker av trä och välj särskilt bort mjuka plastleksaker och plastprodukter som kommer från länder utanför EU.

Sängar, soffor och sängmöbler (till exempel nattduksbord)

Var mycket vaksam på svarta prickar eller streck (avföring), ägg, ömsade skinn och levande vägglöss på möbler. Vägglöss är mycket svårbekämpade med de preparat som finns att köpa för allmänheten.

Kylar och frysar

Tänk på att äldre hushållsmaskiner drar mer el än nya. Undersök kylen eller frysen noga, och se gärna till att säljaren har haft exempelvis kylskåpet igång ett dygn innan du kommer för att köpa det. Kontrollera att den håller temperaturen.

Lampor

Gammal el kan vara en säkerhetsrisk för både dig och ditt hem. Kontrollera alltid elen i gamla lampor, exempelvis hos en lampaffär och låt dem byta ut kontakter eller dra om elen om det behövs.

Hjälmar

En begagnad hjälm kan ha försämrad passform som ger sämre skydd. Dessutom kan du inte vara helt säker på att den inte är krockskadad. Överväg att köpa en ny hjälm.

Bilbarnstolar

Var vaksam om du köper begagnat. Bilbarnstolar som varit med i olyckor eller är för gamla kan ha dolda fel som inte kan ses med blotta ögat, så köp inte stolen av någon du inte känner. Stolen bör heller inte vara äldre än fem år när du köper den. Är du osäker är det bättre att köpa en helt ny.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>