Klarna branschpuls: Framtidens möbelvaruhus finns både fysiskt och i ditt egna vardagsrum
Hem BETALLÖSNINGARKLARNA Klarna branschpuls: Framtidens möbelvaruhus finns både fysiskt och i ditt egna vardagsrum

Klarna branschpuls: Framtidens möbelvaruhus finns både fysiskt och i ditt egna vardagsrum

Publicerat av: Redaktionen

Klarna branschpuls.

Klarna branschpuls: Framtidens möbelvaruhus finns både fysiskt och i ditt egna vardagsrum 2De senaste åren har antalet butiker som säljer heminredning och möbler online ökat och det blir alltmer populärt att shoppa till hemmet på nätet. Online tar en allt större del, inte minst från mobila enheter. Men vad tror handlarna själva om framtiden, och vad säger försäljningsstatistiken?

Klarna har både tittat på statistik och frågat några av sina anslutna näthandlare om framtidens handel inom möbler och inredning. För dem är det tydligt att den digitala handeln fortsätter att bli allt viktigare, att ny teknik är en del av det, även om man kan ha delvis olika angreppssätt. Nyckeln är att bygga den bästa kundupplevelsen både online och i butik, något som bekräftas både av handlarna och Klarna.

Idag erbjuder många butiker och varuhus som säljer möbler och heminredning smidiga hemleveranser och bärhjälp för att underlätta för sina kunder, som både slipper lyfta tungt och arrangera transport. Samtidigt ger ökad digitalisering och e-handel konsumenter friheten att beställa varor när, var och hur de själva vill.

“Jag tror att den främsta drivkraften fortsatt kommer vara tillgången till ett stort utbud samt som en del i en smidig köpresa där kunden gör research online innan ett besök i butik och sedan bekvämt avslutar affären hemma efteråt. I stort sett alla kunder som kommer till våra butiker har besökt oss online först och börjat sin köpresa där. Möbelbutiker, bortsett från IKEA, har alltid varit mer showroom än butik och jag upplever att den trenden fortsätter men att trycket ökar på snabba leveranser”, säger Jörgen Bitzekis, vd på Svenssons i Lammhult.

Bilden av hur viktigt det är att erbjuda en smidig övergång mellan nätet och butiken delas av norska Bohus. E-handelsansvarige Stian Berntzen menar att närvaro både online och med fysiska butiker är en av deras framgångsfaktorer, och tillägger:

“Tillgänglighet, enkelhet och tidsbesparing är tre viktiga drivkrafter. Näthandeln kommer fortsätta öka med en sömlös upplevelse och övergång från fysisk butik, där varuhuset blir en arena för att inhämta information, testa kvalitet och jämföra”, säger Berntzen.

Och även finska Vepsäläinen marknadsdirektör Outi Lahtinen är inne på samma spår.

“Även om det är online som driver det mesta av tillväxten inom möbler, inredning och design – precis som inom många andra segment – så kommer den fysiska butiken även i framtiden spela en viktig roll. Det gäller inte minst för att bjuda kunderna på inspiration, möjlighet att se och testa produkterna de vill köpa på riktigt, och som en viktig del i att bygga kundrelation och service”, säger Lahtinen.

Iakttagelserna från de tre möbelhandlarna får även stöd av Klarnas data, som visar att de flesta köp avslutas på söndagar mellan kl 21 och 22. Detta kan tänkas tyda på att många har använt helgen till att besöka fysiska butiker och göra efterforskningar för att sedan avsluta köpen i lugn och ro hemma efter noga övervägningar.

Så kan ny digital teknik öka näthandeln

Även om näthandeln fortsätter växa så råder det alltså ingen tvekan om att det är viktigt att finnas tillgänglig både online och med fysisk butik. Men hur jobbar möbelhandlarna idag med digitala kanaler för att hjälpa sina kunder avgöra om möblerna passar hemma utan att behöva besöka en fysisk butik?

Jörgen Bitzekis, Stian Berntzen och Outi Lahtinen är överens om det mesta när det kommer till möbelhandeln på nätet, och dess framtid. När det kommer till frågan om andra utvecklingstrender och hur ny teknik, som exempelvis förstärkt verklighet som låter kunder prova nya möbler hemma genom kameralinsen på mobilen eller surfplattan, kommer påverka framtidens möbelshopping, finns flera perspektiv.

“Vi jobbar med både med innehåll och vår inredningstjänst Studio Svenssons som går att få på distans för att hjälpa kunden göra rätt val. Vi jobbar också med flera initiativ för att utöka detta på vår e-handel. När det kommer till förstärkt verklighet är den typen av teknik, och framförallt kundernas acceptans, fortfarande i sin linda, men jag är övertygad om att det kommer hända mycket på det här området under de kommande åren”, säger Bitzekis.

Stian Berntzen är också positiv, men övertygad om att ny teknik inte kommer att kunna konkurrera med en äkta provsittning.

“Det är någonting som behöver förbättras per idag. Vi arbetar med några mindre projekt och har lanserat en ‘digital möbelbyggare’ för några av våra soffkoncept. Med möbelbyggaren’så kan kunderna själva bygga och visualisera varorna innan beställning. Visuellt är det väldigt spännande, och teknologi kommer att vara en del av kundresan. Samtidigt kommer nog många fortsätta att ta och känna på varan innan den köps. Det är svårt att känna sittkomfort genom teknologi, så vi är övertygade om att varuhuset kommer vara centralt i många år framöver”, säger Berntzen.

Outi Lahtinen menar att det också finns andra saker som påverkar kundernas köpbeteenden, och betonar att det inte är antingen online eller instore som gäller, utan både och.

“Vi utvecklar och förbättrar hela tiden Vepsäläinens webbshop för att förbättra upplevelsen och servicen för våra kunder, och vi följer också utvecklingen när det gäller andra saker som påverkar köpbeteenden, som hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. Det viktigaste för oss är att det vi – oavsett vilken försäljningskanal våra kunder föredrar – måste tillhandahålla den absolut bästa kundupplevelsen och  göra dem nöjda”, säger Lahtinen.

Att det blir allt viktigare att möta kunder med mobilanpassade hemsidor och nätbutiker syns tydligt i Klarnas data, som visar att majoriteten av möbelköpen från och med fjolåret inte längre avslutas från datorer, utan från mobila enheter som surfplattor och mobiltelefoner.

Att möta den moderna konsumenten

Klarna, som uppskattningsvis hanterar mellan en tredjedel och knappa hälften av onlinehandeln i Norden, ser en tydlig utveckling när det kommer till betydelsen av att erbjuda konsumenter en personlig och flexibel shoppingupplevelse. Inte minst tycks konsumenter uppskatta möjligheten att – genom skräddarsydda leveranser och betalningar – underlätta det praktiska när de köper möbler och heminredning online.

“För att möta den moderna konsumenten blir det allt viktigare att använda digitala kanaler för att skapa en smidig shoppingupplevelse. Konsumenter använder nätet i allt högre utsträckning, exempelvis för att göra efterforskningar, och vi kan se att många väljer datorn för att kunna kika extra noga innan de bestämmer sig. Shoppingen avslutas inte längre direkt på plats i den fysiska butiken utan i lugn och ro hemma, vilket ställer högre krav på tydlig information, smidiga leveranser och möjligheten för kunderna att själva välja hur och när köpet ska betalas”, säger Mattias Ekman, Senior Commercial Manager på Klarna.

Statistik om nätköp av möbler och heminredning från Klarnas databas

  • Majoriteten av köpen genomförs sedan fjolåret från mobila enheter som mobiltelefoner (40%) och surfplattor (11%)  – istället för datorer (49%).
  • Kvinnor shoppar för mest pengar totalt sett (62,6%) – men män har ett 48% högre snittordervärde.
  • Den åldersgrupp som spenderar mest i kategorin är 36-45-åringar (22,9%), tätt följda av 26-35-åringar (22,4%) och 46-55-åringar (18,8%).
  • Möbelköpens andel av plånboken, jämfört med övriga varukategorier, blir bara högre med åldern – och allra högst är den bland kunder äldre än 65 år.
  • Söndagar är den populäraste dagen att shoppa på, och de flesta köpen görs mellan klockan 21-22

Relaterade Artiklar