Hem NYHETER Julhandeln på nätet fortsätter växa – men fokuseras allt mer på Black Week

Julhandeln på nätet fortsätter växa – men fokuseras allt mer på Black Week

Publicerat av: Redaktionen

Julhandeln på nätet fortsätter växa, och försäljningen under de första veckorna av december ökade med 17 procent jämfört med fjolåret.

Julhandeln på nätet fortsätter växa - men fokuseras allt mer på Black Week 3Samtidigt väljer allt fler konsumenter att fokusera sina köp till Black Week, och årets stora shoppingvecka i slutet av november var 31 procent större än den traditionella julhandeln under de två efterföljande veckorna i december, visar färska försäljningssiffror från Klarna.

– Allt fler konsumenter förlägger sina julklappsinköp till Black Week i slutet av november när många handlare erbjuder kraftigt reducerade priser, innan den traditionella julhandeln i december drar igång, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Julhandeln på nätet i december fortsätter öka – men Black Week är större och ökar snabbare

Statistik från Klarnas betalningslösningar* visar att julhandeln på nätet i december (3/12 – 16/12) ökade med 17 procent jämfört med samma period under fjolåret. Men ökningen under Black Week var betydligt högre, 30 procent. Totalt sett onlineshoppades det 31 procent mer under Black Week och Cyber Monday (25/11 -2/12) än det gjordes de två efterföljande veckorna i december (3/12 – 16/12).

En undersökning** Klarna nyligen genomförde bland svenska konsumenter visade att majoriteten av svenskarna (62 procent) planerade att handla under Black Week, och att det bland dem var närmare tre fjärdedelar (73 procent) som tänkt köpa julklappar. Majoriteten (60 procent) uppgav att de planerade att handla mest online, medan bara en av fem (20 procent) tänkte handla mest i fysisk butik.

– Det blir allt mer populärt att shoppa på nätet, och det visar sig tydligt under julhandeln. Att det dessutom blir allt vanligare att göra det under Black Week kan tänkas hitta sin förklaring i att många upptäckt hur enkelt och smidigt det är att göra sina inköp från hemmets lugna vrå och undvika folktäta butiker när trycket är som högst under julruschen, liksom när handlare erbjuder stora prisreduceringar. Innehållet på en önskelista förändrar sig ju inte beroende på var personen som gör köpet väljer att göra det, säger Viveka Söderbäck.

Nästan alla både planerar och börjar julhandla redan innan december

När Klarna analyserar statistik från sina betalningslösningar för att jämföra julhandeln med en genomsnittlig dag blir det även tydligt att åldern påverkar när man handlar. De som är mellan 18 och 35 år ökar sina köp mest under Black Week, medan de som är äldre än 56 år ökar köpen mest under julhandeln i december.

Klarnas undersökning visar att 8 av 10 (78 procent) börjar planera sitt julhandlade under november eller tidigare, men att något färre (69 procent) faktiskt börjar handla julklappar redan innan december har börjat. Det är framförallt yngre konsumenter som börjar planera och handla tidigt, och det är betydligt färre som väntar till december med att börja köpa julklappar bland de som är yngre än 35 år (27 procent) än bland de som är äldre än 56 år (41 procent). Samtidigt är det vanligare att vänta till december bland män (36 procent) än det är bland kvinnor (27 procent).

– Det finns ett tydligt samband mellan de kundgrupper som uppger att de planerar och börjar handla tidigt och de som näthandlar mest. Och det är kanske inte så förvånande med tanke på att många nog börjar känna igen långa köer som sträcker sig hela vägen ut på gatan utanför postombuden som ett tidigt jultecken, säger Viveka Söderbäck.

Norrbottningarna shoppade mest per person – och Stockholmarna ökade köpen mest jämfört med fjolåret

Statistik från Klarnas betalningslösningar visar att det är i Norrbottens och Jämtlands län det shoppats allra mest per person under julhandeln, och att den största försäljningsökningen jämfört med fjolåret återfinns i Stockholms och Uppsala län. Samtidigt handlades det minst per person på Gotland och i Skåne, även om skåningarna ökade köpen något mer än genomsnittet.

– Norrbottningarna och jämtlänningarna återfinns på toppen av listan över de svenska konsumenter som shoppade mest på nätet mest per person under de första veckorna i december, tätt följda av stockholmarna. Jämfört med fjolåret ökade försäljningen faktiskt som allra minst i just Norrbotten och Jämtland bland Sveriges län, så att sköta julklappshandlandet på nätet är ingenting nytt för konsumenterna på våra nordligare breddgrader, säger Viveka Söderbäck.

Shopping per capita i Sveriges län under julhandeln på nätet i december, samt försäljningsökning jämfört med fjolåret

(Index 100 representerar den genomsnittlige svenskens shopping per person under julhandeln i december (3/12-16/12), och en högre eller lägre siffra visar om invånarna i länet handlat mer eller mindre per person)

Län Shopping per capita Försäljningsökning 2018-19
Sverige 100 17%
Norrbottens län 114 6%
Jämtlands län 111 7%
Stockholms län 108 22%
Uppsala län 107 20%
Värmlands län 106 17%
Dalarnas län 105 9%
Gävleborgs län 104 14%
Jönköpings län 102 14%
Kronobergs län 102 17%
Örebro län 102 13%
Region Halland 101 15%
Västerbottens län 100 12%
Blekinge län 100 11%
Kalmar län 99 13%
Södermanlands län 99 10%
Västernorrlands län 98 13%
Västmanlands län 98 17%
Östergötlands län 98 14%
Västra Götalandsregionen 96 17%
Region Skåne 93 18%
Region Gotland 28 16%

Relaterade Artiklar