Fantasy, romantik och skräck trendar i världens största bokklubb
Hem TRENDER Romantik, fantasy och skräck trendar i världens största bokklubb

Romantik, fantasy och skräck trendar i världens största bokklubb

Publicerat av: Redaktionen

Böcker och boktips är en populär del av utbudet på TikTok och den globala underhållningsplattformen har bidragit till såväl ökat bokläsande som ökad bokförsäljning.

 Hashtaggen #BookTok med drygt 77 miljarder visningar är i dag en dominerande drivkraft för försäljning av skönlitteratur runt om i världen medan den svenska hashtaggen #Bokstället redan har över 10 miljoner visningar sedan lanseringen, runt midsommar i år.

I samband med årets bokmässa i Göteborg, 22-25 september, där TikTok närvarar med livesändningar med många av Sveriges mest intressanta författare, såsom Alex Schulman, Sofie Sarenbrant och Tomu & Yumi, har TikTok titta över vilka trender och genrer som gäller just nu i världens största bokklubb.
Magi, magfjärilar och kluriga deckare

Romantik och fantasy finns på TikToks boktopplista både i Sverige och internationellt. Däremot är svenskarna på TikTok mer intresserade av deckare och thrillers medan skräck slår stort internationellt. Bokrecensioner och bokrekommendationer är den typ av bokinnehåll som delas mest på TikTok.

– Jag tror att det finns ett stort sug hos många att prata om böcker och framförallt på ett sätt där bokintresset kan uttryckas på många olika kreativa sätt. #Booktok har verkligen blivit världens största bokklubb, och #bokstället en hub för svenska användare att grotta ner sig i rekommendationer och recensioner. Det är så fint att se hur både bokmalar och de som annars sällan läste hämtar inspiration och delar nyfunnen läslust på Tiktok, säger Liv Sandberg, VD på Tiktok Norden.

Topp tre genrer på internationella #BookTok
 • Romantik
 • Fantasy
 • Skräck
Topp tre genrer på svenska #Bokstället
 • Romantik
 • Deckare/Thriller
 • Fantasy

Urval av svenska videor på #BookTok med många visningar

 • @flavourlessmariella påstår att ”You can’t guess a book from one picture” i en video med 483,2K gillamarkeringar och nästan 9000 kommentarer.
 • @theswedishtea berättar om en livsförändrande bok för dig som vill få superkrafter. Videon har hjärtats 185,1K gånger och delats mer än 1000 gånger.
 • @bookishbookish recenserar #Booktok-hypade böcker på ett kul och kreativt sätt i en video som fått 167,6K gillamarkeringar och över 1000 kommentarer.

Urval av svenska videor på #Bokstället med många visningar

 • @heddastudyweb ger boktips för bättre mental hälsa vilket hjärtats 8644 gånger och delats av 105 personer.
 • @svenskabooktok tipsar om känd #BookTok-romantik som finns på svenska i din närmaste bokhandel. 2403 hjärtan har videon fått.
 • @jasminedarban listar fem #BookTok-böcker hon läst med rating i en video med 2664 hjärtan.

Många tipsar varandra om sina favoritböcker på TikTok, bland de mest populära sätten att rekommendera en bok är att använda ett favoritcitat från en bok, eller att ställa frågor som ”Vilken bok skulle du rädda om ditt hus brann?” eller ”Vad läser du just nu?”

Bokrecensioner är också populärt att dela, det kan vara som egna åsikter eller genom att sätta betyg på böckerna man läst. Men kärleken till böcker och läsandet stannar inte vid det. På plattformen kan användare även ta del av långa, avkopplande stunder med högläsning av böcker och poesiuppläsningar.

Böckerna har såklart huvudrollen på #Bokstället och #BookTok, och de mest populära sätten att visa upp dem är antigen en selfie med böcker eller att man håller upp boken man talar om. Därefter kommer enbart omslag på boken där boken är i huvudfokus.

Fantasy, romantik och skräck trendar i världens största bokklubbOch vad gör författarna på TikTok?

Under den populära hashtaggen #Authortok hittar man författarnas tankar, funderingar och allmänna tips om skrivprocessen. Författarna delar skrivtips, erfarenheter och memes om livet som författare. Och ibland får man titta in bakom kulisserna i livet som författare.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar