Husqvarna blickar mot 2030 – från robotgräsklippare till smarta privata trädgårdsmästare
Hem PRODUKTNYHETER Husqvarna blickar mot 2030 och därefter – från robotgräsklippare till smarta privata trädgårdsmästare

Husqvarna blickar mot 2030 och därefter – från robotgräsklippare till smarta privata trädgårdsmästare

Publicerat av: Redaktionen

Det har nu gått 25 år sedan Husqvarna uppfann världens första robotgräsklippare, något som förändrade hela kategorin gräsklippning.

 I dag är robotgräsklipparen smartare än någonsin och ny teknik som AI, molntjänster och sofistikerade sensorer gör att vi kan förvänta oss stora genombrott på området till 2030 och därefter.

Husqvarna blickar mot 2030 – från robotgräsklippare till smarta privata trädgårdsmästareNu blickar Husqvarnas innovatörer framåt mot framtidens smarta privata trädgårdsmästare. Husqvarna meddelar att man redan 2023 kommer att lansera en slinglös robotgräsklippare för konsumentmarknaden.

Sedan lanseringen av den första robotgräsklipparen leder Husqvarna utvecklingen inom kategorin.  Faktum är att Husqvarna nästa år är redo att lansera sin första robotgräsklippare utan begränsningsslinga för privata trädgårdar.

Patrik Jägenstedt är innovationsdirektör på Husqvarna och när han beskriver utvecklingen av gräsmatteskötsel ser han många fler användningsområden för robotgräsklippare som skulle göra den smartare, mer automatiserad och ge en mer personlig upplevelse.

”I framtiden tar robotgräsklipparen inte bara hand om gräsmattan utan hela trädgården. Till exempel skulle gräsklipparen kunna ge råd kring trädgårdens hälsostatus generellt, inklusive buskar och träd, eller vad du ska plantera för växter för att gynna insektspollinatörer. Genom att utnyttja AI–teknik kan vi till exempel använda toppmoderna sensorer och kameror för att  robotgräsklipparen ska få ett mycket bredare användningsområde,” säger Patrik Jägenstedt.

Råd om biologisk mångfald

Ny teknik kan också öka den biologiska mångfalden i trädgårdar i tätbebyggda områden. Robotgräsklipparen kommer framöver att kunna analysera data från källor utanför den egna trädgården, som grannens robotgräsklippare. Det kommer att göra det möjligt att optimera klippningen, men även att få rekommendationer på hur den biologiska mångfalden bäst tas tillvara.

”Husqvarna har redan i dag verktyg för att öka den biologiska mångfalden genom att skapa avgränsningar med virtuella zoner. I framtiden gör din smarta trädgårdsmästare valen automatiskt. Grannen har kanske växter som pollinerar vid en viss tidpunkt och då kan du underlätta för bin och andra pollenspridare genom att inte klippa bort växter som pollinerar i ett senare skede. Robotgräsklipparen agerar på denna information och anpassar klippningen automatiskt,” säger Patrik Jägenstedt.

Anpassar sig sömlöst

Den framtida robotgräsklipparen anpassar sig helt efter dina behov samtidigt som den tar hänsyn till möjligheterna i din trädgård. Genom ny teknik, som förbättrad visuell styrning och AI,  kan roboten känna igen återkommande händelser och anpassa sitt agerande därefter.

”Robotgräsklipparen lär sig, genom kamera och AI, när du använder din trädgård för avkoppling, träning eller lek och håller sig då borta så att du kan utföra dina fritidsaktiviteter ostört. Tekniken gör också att robotgräsklipparen kommer att anpassa sig efter ägarens personliga preferenser. Den kan till och med bete sig som ett husdjur om du vill eller hjälpa till med annat i trädgården,” säger Patrik Jägenstedt.

Framtidens robotgräsklippare – så ser visionen ut:

1. Smart interaktion i trädgården

Framtidens robotgräsklippare använder molntjänster och AI för att förenkla skötseln av din trädgård. Genom att samverka med andra smarta apparater och sensorer kring ditt hus, som bevattningssystem, kan gräsklipparen hålla din gräsmatta grön och frisk – precis som en trädgårdsmästare skulle ha gjort. Den kan snabbt anpassa sig efter färsk data, som till exempel den lokala väderprognosen. Genom att använda offentliga data kan roboten också navigera utanför din trädgård. Du kan till och med hjälpa grannarna med deras gräsmatta om din robot har ledig kapacitet.

2. Bidrar till biologisk mångfald

Framtidens robotgräsklippare behandlar hela trädgården som ett ekosystem och bidrar till biologisk mångfald, även utanför tomtgränsen. Med förbättrade möjligheter att samla in data från källor i och utanför trädgården kan framtidens robotgräsklippare hämta information från andra robotar i kvarteret och ge en bild av den övergripande sammansättningen av flora och fauna i området. Detta, tillsammans med data om till exempel vilka insekter som finns i trädgården och var de lever, gör att robotgräsklipparen är rustad för att på bästa sätta stödja ekosystemet. Gräsklipparen kan identifiera och bevara de naturliga livsmiljöerna för djur och insekter som trädgårdar, särskilt i tätbebyggda områden, är beroende av för att överleva.

3. Din sociala trädgårdskompis

Genom förbättrad teknisk bildanalys kombinerat med molntjänster och AI kan robotgräsklipparen kartlägga dina vanor och anpassa sig därefter. Till exempel kan den anpassa sin nivå av social interaktion beroende på ägarens önskemål och hålla sig borta när det behövs eller agera som ett husdjur om så önskas. Genom att använda din röst i stället för appen för att interagera med gräsklipparen kan den ge råd om vilken näring du ska använda när du anlägger en ny rabatt. Den använder då sin insamlade kunskap om din tomt och dess jordkvalitet.

För att se Husqvarnas inspirationsfilm om framtidens smarta trädgårdsskötsel, gå in på:

https://youtu.be/paABK4tLfgk

Relaterade Artiklar