H&M och Fortum Värme återvinner värme i ny datorhall
Hem NYHETER H&M och Fortum Värme återvinner värme i ny datorhall

H&M och Fortum Värme återvinner värme i ny datorhall

Publicerat av: Redaktionen

H&M tar ett viktigt steg för att minska klimatpåverkan från sin IT-användning genom att bygga en ny, stor datahall söder om Stockholm där Fortum Värme ska återvinna överskottsvärmen som fjärrvärme.

H&M och Fortum Värme återvinner värme i ny datorhall

Martin Brolin, ansvarig för Öppen Fjärrvärme

När datacentret är helt utbyggt kommer värmen räcka till 2 500 moderna lägenheter, istället för att den fläktas bort och går till spillo.

H&M har varit med ända sedan starten av Öppen Fjärrvärme och återvunnit värme från ett annan datacenter i Stockholm sedan 2013. Genom det nya datacentret, som ska tas i drift september 2018, mångdubblar klädjätten sitt bidrag.

– IT är otroligt centralt för H&M och det är viktigt för oss att vara så hållbara som möjligt i allt vi gör. Det känns skönt att kunna återvinna värmen som blir över från våra datacenter, precis som när vi samlar in använda kläder för återvinning, säger Jan Lindin, chef för H&M:s datahallar.

Fullt utbyggd kommer H&M:s nya datacenter att ge ett värmeöverskott på cirka 1,4 MW, vilket ger runt 8,4 GWh värme per år. Det motsvarar värmebehovet för 2 500 moderna lägenheter.

– Nio av tio kilowattimmar fjärrvärme i Stockholm kommer redan från förnybar eller återvunnen energi, och vi jagar den sista tiondelen. Det är fantastiskt att fler och fler företag – från matbutiker till globala IT-jättar – ansluter sig och börjar sälja värme som annars bara går förlorad. Och jag är glad att H&M, en av våra första piloter inom Öppen Fjärrvärme, bygger sitt nya datacenter klimatsmart med värmeåtervinning som en naturlig del. Tillsammans kan vi skapa ett ännu mer hållbart Stockholm, säger Martin Brolin, ansvarig för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme.

Om Öppen Fjärrvärme Öppen Fjärrvärme tar vara på energi som annars skulle gå förlorad. Genom att återvinna värme till fjärrvärmenätet skapar vi en unik marknadsplats där företag kan få betalt för sin överskottsvärme. 2016 bidrog Öppen Fjärrvärme till uppvärmningen av 20 000 moderna lägenheter i Stockholm. Vi hoppas att Öppen Fjärrvärme i framtiden kan leda till fler hållbara städer i Sverige och internationellt.

Relaterade Artiklar