Smarta tips innan du installerar en laddbox hemma  – därför ska du inte ladda elbilen i ett vanligt eluttag
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Här kommer några smarta tips att tänka på innan du installerar en laddbox hemma

Här kommer några smarta tips att tänka på innan du installerar en laddbox hemma

Publicerat av: Redaktionen

Enligt det Internationella energirådet fördubblades försäljningen av elbilar under förra året och trenden ser ut att fortsätta även i år där fler bilister väljer eldrivna fordon.

Bland det första dessa bilister funderar på är hur de ska ladda bilen på bästa sätt.

Wallbox, en ledande leverantör av laddnings- och energihanteringslösningar för elfordon, har sammanställt ett antal tips att tänka på vid installation av en laddbox:

Välj en smart laddbox – ladda inte bilen i det vanliga eluttaget

Vissa väljer att ladda sin bil genom att ansluta laddkabeln som följer med elbilen direkt till ett standarduttag. Denna typ av laddning är inte optimal och det kan ta upp till en hel dag att ladda bilen på detta sätt. Dessa “dumma” eluttag, kan inte reglera energiflödet och kan därför anstränga kapaciteten i ditt hem, något som kan leda till överhettade ledningar (brandrisk) och strömavbrott.

I Norge har Norsk Elektroteknisk Komite i sin installationsbibel NEK 400:2022 nyligen infört ett förbud mot laddning av elbilar via det vanliga standarduttaget, något som man av säkerhetsskäl även funderar på att införa i Sverige. Elsäkerhetsverket i Sverige avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag av säkerhetsskäl, Laddkabeln som medföljer fordonet är normalt avsedd för temporär användning, och bör därför endast användas som sista utväg.

En smart laddare kommer inte bara att tanka din elbil säkrare men även upp till 8 gånger snabbare än en standardladdare. Den smarta laddaren kan dessutom kommunicera med din bil, ditt hem, ditt elnät och dig själv. Du kan ställa in laddningsscheman för att ladda när energipriserna är som lägst eller spåra energiförbrukningen via en app. Smarta laddare är uppkopplade och tillåter styrning av laddning på distans, erbjuder statistik och du kan optimera din laddning via appen. När din smarta laddbox är ansluten är laddningen snabbare, billigare, säkrare och mer hållbar.

 Låt solen göra jobbet

Har du solpaneler installerade kan du via en energihanteringsprogramvara, som ex Wallbox Eco-Smart, välja att ladda din elbil med 100% solenergi eller en blandning av solenergi och energi från elnätet. Detta sänker elförbrukningen och kan spara kostnader.

Skatteavdrag för grön teknik

Sedan 1 januari 2021 kan du som privatperson få en skattereduktion på kostnaden för arbete och material när du installerar en laddbox. Du behöver alltså inte längre ansöka om ett bidrag, avdraget som du får på fakturan är upp till 50% av kostnaden för arbete och material. Kostnader för exempelvis utrustning och resor som företaget har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag. Det är krav på att du har en elmätare samt en jordfelsbrytare typ B installerad.

Välj en laddbox som passar till flera elbilsmodeller
Smarta tips innan du installerar en laddbox hemma  – därför ska du inte ladda elbilen i ett vanligt eluttag

Robin Palmgren, Sverigechef för Wallbox

Alla laddboxar passar inte till alla typer av elbilar. Men att hitta rätt laddbox är lättare än du tror. Det viktigaste att tänka på är två huvudaspekter: kontakttyp och laddningseffekt.

Kontakttyp:

Detta syftar på laddningspistolen som ansluts till din bil. För hemladdning finns det två huvudalternativ, du behöver bara identifiera den som passar din elbil:

  • Typ 1 – Om du ser 5 hål i bilens laddningsport, behöver du en typ 1. Detta är standarden för USA och Asien.
  • Typ 2 – Om du ser 7 hål i bilens laddningsport behöver du en typ 2. Detta är standarden för Europa.
 Laddningseffekt – hur snabbt kan jag ladda?

Smarta laddboxar för hemmet kommer med olika laddningseffekter, vanligtvis från 7,4 kW till 22 kW. Generellt sett betyder högre effekt en snabbare laddning. Men det finns ett par saker att tänka på. Tänk först på ditt hems elektriska ledningar. Om du har ett 1-fassystem är den maximala laddningseffekten som är tillgänglig för dig 7,4 kW medan ett 3-fassystem kan stödja upp till 22 kW. Kontrollera ditt elskåp eller ring ditt energibolag om du är osäker.

För det andra måste du kontrollera din elbils maximala laddningshastighet. Till exempel kan Nissan LEAF bara acceptera 6,6kW. Så även om du använder en 22kW laddare laddar inte din bil snabbare än 6,6kW.

Tänk på vart du installerar din laddbox

När du har bestämt dig och beställt din laddbox är det dags att tänka ut vart den ska sitta. Installationen måste genomföras av en certifierad elektriker. Det du måste bestämma är var du ska placera din laddbox, gärna så nära din elcentral som möjligt. Har du dessutom köpt en smart laddbox behöver du också bestämma om du vill använda WiFi eller ett integrerat 4G. Vill du ha uppkoppling via WiFi behöver placeringen av laddboxen vara inom WiFi-signalens räckhåll.

Att installera en laddbox på huset kan vara ett sätt att både framtidssäkra för när det är dags att skaffa ett elfordon samt ett sätt att höja värdet på fastigheten. Europaparlamentet vill även förbjuda produktionen av bilar som drivs av fossila bränslen från år 2035, andra instanser av samhället vill sätta detta förbud än tidigare. Eldrift har en nyckelroll i framtidens mobilitet.

Relaterade Artiklar