Hälften av svenskarna kan tänka sig färre julklappar – var femte kan tänka sig att avstå helt och hållet från julklappshandeln
Hem NYHETER Hälften av svenskarna kan tänka sig färre julklappar – var femte kan tänka sig att avstå helt och hållet från julklappshandeln

Hälften av svenskarna kan tänka sig färre julklappar – var femte kan tänka sig att avstå helt och hållet från julklappshandeln

Publicerat av: Redaktionen

I en Sifo-undersökning från i höstas vittnade en tredjedel av svenskarna om att de var konsumtionströtta.

Hälften av svenskarna kan tänka sig färre julklappar - var femte kan tänka sig att avstå helt och hållet från julklappshandeln 2Att denna trötthet har följt med in i julhandeln är tydligt då hälften av de tillfrågade (52 procent) i en färsk undersökning från Novus som Tradera låtit göra svarar att de kan tänka sig att köpa färre julklappar i år än förra året. 20 procent svarar till och med att de överväger att helt och hållet avstå julklappshandeln.

– Detta är ett starkt bevis på att vi står inför ett stort skifte i synen på vår konsumtion, svenskarna är helt enkelt trötta på massproduktionen och de onödiga köpen, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

8 av 10 har fått oönskade julklappar

80 procent av de tillfrågade i samma undersökning uppger att de någon gång fått en julklapp som de inte ville ha. Att detta i sin tur innebär att svenskarna i allt större utsträckning kan tänka sig att banta sina inköp av julklappar eller kolla efter begagnade alternativ blir därför naturligt.

Redan förra året skymtades ett ömsesidigt intresse för begagnade julklappar både från givarna och mottagarnas håll och att Årets julklapp, utsedd av HUI, blev det begagnade plagget ett tecken i tiden.

– Det känns hoppingivande att allt fler känner sig positiva till att köpa begagnade julklappar! Allt fler ser värde i att ge bort någonting unikt och ser samtidigt fördelarna med att bidra till att saker får leva längre. Det är en viktig attitydförändring som verkligen gynnar miljön och bidrar till en mer hållbar konsumtion, fortsätter Sofia Hagelin, presschef Tradera.

De kategorier som vi främst vill ge bort när det kommer till begagnade julklappar är samlarsaker som exempelvis vinylskivor och mynt, eller tv-spel, böcker och leksaker.

Relaterade Artiklar