Gör rent hus inför Black Friday och julhandeln – lämna in dina uttjänta produkter för återvinning hos Elgiganten
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Gör rent hus inför Black Friday och julhandeln – lämna in dina uttjänta produkter för återvinning hos Elgiganten

Gör rent hus inför Black Friday och julhandeln – lämna in dina uttjänta produkter för återvinning hos Elgiganten

Publicerat av: Redaktionen

Black Friday och julhandel innebär att många nya vitvaror och elektronikprodukter flyttar från butikshyllorna och in i de svenska hemmen.

Gör rent hus inför Black Friday och julhandeln – lämna in dina uttjänta produkter för återvinning hos Elgiganten 2Då är också ett bra tillfälle se över vad som ligger oanvänt där hemma. Fungerande produkter bör säljas på begagnatmarknaden, medan gammal uttjänt elektronik bör lämnas in för återvinning hos exempelvis Elgiganten.

I många svenska hem ligger gammal uttjänt elektronik och samlar damm i lådor och skåp. Helt i onödan. Genom att lämna in elavfall för återvinning går det att spara på naturresurser och bidra till en renare miljö.

Elektronik innehåller metaller som kan återvinnas många gånger utan att de tappar kvalitet. Här går det att spara både naturresurser och miljö genom att ta hand om det som redan producerats och finns i omlopp, istället för att producera nytt. Många elektroniska produkter innehåller också gifter, tungmetaller och plast som inte alls bör hamna i naturen. Alla återförsäljare av elektriska och elektroniska produkter är därför skyldiga att ta emot uttjänta elprodukter för återvinning.

– Många kunder vet inte om att butikerna är skyldiga att ta emot gammal hemelektronik. I Elgigantens varuhus kan du till exempel lämna in både mobiltelefoner, dammsugare och tvättmaskiner för återvinning helt kostnadsfritt. Det gäller även om produkten inte är köpt hos oss eller om du som kund inte har för avsikt att köpa en ny, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Med hjälp av våra samarbetsparters säkerställer Elgiganten att de blir miljövänligt hanterade, så att skadliga ämnen inte hamnar i naturen och att så mycket som möjligt av produkten blir återanvänd.

– Vi återvinner främst stora hushållsapparater som spisar, tvättmaskiner och kylskåp som vi erbjuder att ta i retur i samband med leverans av en ny produkt. Förra året fick vi in närmare 2 500 ton elektronikavfall, men vi ser gärna att det blir mer. Återvinning är en bra sak, säger Niclas Eriksson.

Tänk på personsäkerheten vid begagnatförsäljning

En anledning till att svenskarna har oanvänd elektronik liggande i byrålådorna kan vara oron för att personlig information ska komma i orätta händer.

– Idag har allt från datorer till mobiltelefoner, surfplattor, spelkonsoler och många andra produkter lagringsmöjligheter och kan därmed innehålla personlig information som inte bör komma i orätta händer. Här kan vi ge tips och råd om hur man ska göra. Vi erbjuder också tjänsten ”Säker borttagning” som innebär att vi raderar all data säkert så den inte kan återställas och missbrukas och kunden kan känna sig trygg med att sälja produkten vidare, säger Jimmy Charlez, Manager Commercial Services, på Elgiganten.

Relaterade Artiklar