Giro – ny partner till Ski Team Sweden Alpine
Hem TRENDER Giro – en ny partner till Ski Team Sweden Alpine

Giro – en ny partner till Ski Team Sweden Alpine

Publicerat av: Redaktionen

2021 gick Giro in som hjälm- och gogglesleverantör till Ski Team Sweden Skicross och det med gott resultat.

Nu går det amerikanska företaget in som leverantör även till Ski Team Sweden Alpine i ett nära samarbete genom distributören JO Sport.

Företaget Giro har sina rötter i Santa Cruz, Kalifornien, och är idag bland de största i världen inom alpinhjälmstillverkning.

Sedan 2020 har Giro genom den svenska distributören JO Sport, etablerat redan 1939, levererat hjälmar och goggles till Ski Team Sweden Skicross. Med ett gott utfall av det samarbetet har nu Giro även gått in i Ski Team Sweden Alpine.

– Vi har jobbat med skicross som lokal distributör. Vi tog initiativ till det och Giro gillade hur det föll ut. Vi har fått personlig och positiv feedback från skicrossåkarna och det gör att vi vågar ta nästa steg, säger Patrik Dahlin på JO Sport.

Kraven på hjälmar i de olika disciplinerna i alpint skiljer sig åt beroende på de krafter som byggs upp vid åkning. Inom super G, storslalom och störtlopp är kravet från Internationella Skid- och snowboardförbundet att öronskydden ska vara hårda medan de inom slalom kan vara mjuka. För de svenska lagen är det den nyutvecklade hjälmen Giro Signes Spherical Mips som gäller för super G, storslalom och störtlopp medan slalomåkarna kör med Giro Ledge SL Mips.

Säkerhetstester i labbmiljö

Hjälmarna testas rigoröst i labbmiljö i Giros eget utvecklings- och testcenter, kallat The Dome, för att skapa de bästa produkterna som skyddar det viktigaste vi har – huvudet – även i de tuffa förhållanden som den alpina sporten erbjuder. The Dome ligger i Kalifornien och här utvecklas även hjälmar för motorsport (Bell) såsom Motocross och Formula 1. Giro har också ett nära samarbete med det svenska företaget Mips*.

– Kvalitén på våra hjälmar och goggles är ett resultat av många års erfarenhet av att utveckla produkter. Vi vet från samarbetet med skicross att det kommer ett självförtroende med att hjälmarna verkligen skyddar åkarna, säger Patrik Dahlin.

Giro har i samarbete med Mips utvecklat och fått godkännande av SPHERICAL MIPS som en förlängning av befintlig Mips teknologi och utformning, vilket fungerar som ett proaktivt skydd mot rotationsvåld mot hjärnan. Spherical är helt unikt på marknaden och återfinns än så länge enbart i Giro- och Bellhjälmar.

– Det är mycket som händer i de här sporterna och vi känner oss trygga med att våra produkter är säkra och att våra goggles har bra siktprestanda och kontrastförhöjning.

Står även bakom ny glasögonteknologi

Giro har ett starkt kommersiellt sortiment och är stora inom friåkningsgrenen. Förhoppningen med samarbetet är att skapa intresse för produkterna även inom den alpina tävlingskulturen. Förutom samarbete med det svenska alpina landslaget och skicrosslandslaget är Giro leverantör till den schweiziska motsvarigheten.

– Samarbetet mellan JO Sport, Giro och Ski Team Sweden Skicross har fungerat ypperligt och att de nu vill gå in även på den traditionella alpina sidan är väldigt positivt för oss. Det viktigaste för oss är att våra åkare har bästa möjliga skydd från de krafter som uppstår när de åker och om olyckan är framme och vi känner oss trygga med att Giro och JO Sport kan leverera det skyddet, säger Kalle Olsson Bexell, Marknads- och kommunikationschef för Ski Team Sweden Alpine och Skicross.

Giro levererar även goggles med Vivid-teknologi framtagen med Carl Zeiss Optics som optimerar siktprestandan i alla typer av snö- och ljusförhållanden. Konsumentlöftet om förbättrat kontrastseende uppnås genom att Vivid-linsteknologin släpper in mer ljus från den del av ljusspektra som förhöjer kontrasterna på snön.

– God sikt är också en viktig del av säkerheten i alpin skidåkning. Vi tror på att Giro kan leverera den typen av goggles som optimerar sikten för våra åkare som därmed kan känna sig trygga oavsett väderförhållanden, säger Kalle Olsson Bexell.

Giro – ny partner till Ski Team Sweden Alpine*Mips är en svensk innovation som används i många olika typer av hjälmar. Det är en teknologi framtagen för att efterlikna hjärnans naturliga skyddssystem, framför allt när huvudet slår i marken eller något annat hårt från sidan. Mips-systemet minskar de skadliga rotationsrörelser som hjärnan utsätts för vid framför allt sneda islag.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar