FUJIFILM GFX 100
Hem NYHETER FUJIFILM GFX 100

FUJIFILM GFX 100

Publicerat av: Redaktionen

102 megapixel mellanformatssensor & X-Processor 4

FUJIFILM GFX 100 2GFX 100 har en helt nyutvecklad bildsensor som är 70% större än en småbildssensor, på 102 megapixel med bakbelyst struktur. Kameran blir därmed världens första spegelfria mellanformatskamera att använda sig av en bakbelyst sensor med bildstabilisering. Detta bidrar till högre bildkvalitet och förbättrad prestanda under sämre ljusförhållanden.

Tillsammans med X-Processor 4 och kamerans 3.76 miljoner fasdetekterande pixlar går det att täcka hela sensorytan med fasdetekterande autofokus. Autofokusens hastighet har nu blivit dubbelt så snabb, jämfört mot GFX 50S och GFX 50R, och även autofokus för spårning av motiv i rörelse förbättrats avsevärt.

Mycket av denna teknologi är hämtad från generation fyra i X-Serien (X-T3 & X-T30), där samma algoritmer för spårning av ansikte samt ögon i följande fokus nu även återfinns i GFX 100.

Kombinationen av den nya bakbelysta sensorn på 102 megapixel och kraften från X-Processor 4 gör det möjligt att fotografera i 16-bitars RAW-format. Detta innebär att bilderna kan fångas med en rikare tonalitet och ett större dynamiskt omfång.

Första mellanformatskameran med bildstabilisering

För första gången får vi se en digital mellanformatskamera med inbyggd bildstabilisering. För att säkerställa den höga bildkvaliteten även vid handhållen fotografering har en nyutvecklad bildstabilisering (IBIS) tagits fram till GFX 100. Den fem-axlade bildstabiliseringen i nya GFX 100 har möjlighet att kompensera upp till 5,5 stegs längre slutartid. Tillverkningsprocessen sker med stor noggrannhet där bl.a. monteringen inkluderar inspektion och justering av varje enskild kamera för att säkerställa att bildsensorn har exakt rätt position. Med en nyutvecklad fjäderupphängning och slutarinställningen ”elektronisk första ridå” minimeras den mekaniska slutarens vibrationer för att maximera fördelarna med kamerans bildstabilisering.

Videoinspelning i 4K 30P 10bit till SD-kort

GFX 100 har videoprestanda unik för mellanförmatskameror. Tack vare kombinationen X-Processor 4 och en ny snabb sensor ger detta helt nya möjligheter att filma i mellanformat där hela bredden av sensorn nyttjas (43.8×23.19mm) i 17:9 aspekt. Det går därför att uppnå ett helt nytt utseende då GFX 100 har en betydligt större bildsensor än de flesta kameror som används vid filmproduktion. GFX 100 återger toner med stort omfång och en tredimensionell karaktär, något som kännetecknar egenskaperna hos en sensor av den här storleken.

GFX 100 nyttjar en teknik som kallas för översampling, vilket innebär att kameran läser in 50,5 MP när 4K video spelas in, vilket ökar detaljåtergivningen i bilden. Med möjlighet att spela in 4K/30P med 4:2:0 10bit internt till SD-kortet är det dessutom möjligt att samtidigt spela in 4K/30P med 4:2:2 10bit till en extern inspelnings-enhet över HDMI. Kameran har stöd för två videoformat, dels H.264/MPEG-4 AVC precis som i tidigare modeller men nu också H.265/HEVC precis som hos FUJIFILM X-T3, vilket ger en mer effektiv kompression. Det går också att välja mellan två olika komprimeringsalternativ, ALL-intra och Long GOP. Vid användning av ALL-intra spelas video in med en bitrate på 400Mbps. GFX 100 spelar in video med 10 bitars färgdjup och skillnaden är enorm med 64 gånger mer färginformation jämfört med tidigare 8 bit. Detta i kombination med DR400 (utökat dynamiskt omfång) ger ett dynamiskt omfång på ca 12 steg, med mjuka tonövergångar i t.ex. landskapsvyer. Filmsimuleringen ETERNA som snabbt har blivit populär bland videofotografer sedan introduktionen i FUJIFILM X-H1 finns givetvis också tillgänglig i GFX 100. Filmsimuleringen är baserad på den analoga filmen ETERNA som länge varit populär inom filmfoto. ETERNA ger en cinematisk stil med stort tonomfång i skuggorna samt lägre kontrast och färgmättnad.

F-Log, en inställning för att fånga video med ett större tonomfång samt Hybrid Log Gamma, ITU-BT.2100 (HLG) finns tillgängligt för största möjliga kreativitet.

Kraftig konstruktion med utvecklad hantering

Utöver den stora LCD-skärmen på kamerans baksida finner man ytterligare två stycken displayer, en på kamerans ovansida som visar dina inställningar, histogram eller virtuella reglage för slutartid och ISO. Den andra skärmen är placerad direkt under kamerans huvudskärm. Den visar kamerans valda inställningar för att man på så vis kan dölja all information på den stora 3.2-tums stora och högupplösta (2.36 miljoner pixlar), vinklingsbara pekskärmen och ha den ren från alla kamerans inställningar. En ny sökare har utvecklas för att återge kamerans höga bildkvalitet. Med en upplösning på 5.76 megapixel och en förstoring på 0.86x går det utmärkt att fotografera i krävande ljusförhållanden. Den vinklingsbara adaptern (EVF-TL1) som först kom till GFX 50S är även kompatibel med GFX 100.

Kameran har ett integrerat batterigrepp med plats för två stycken NP-T125 batterier vilket ger en kapacitet på 800 bilder. Den är konstruerad i magnesium och är tätad på 95 punkter för att skydda mot väta, damm, smuts och låga temperaturer.

GFX 100 är utrustad med två stycken SD-kortplatser som stöder UHS-II samt möjligheten att ladda kameran direkt via USB-C kontakten.

Via USB-C kontakten går det även att fotografera med direktfångst till en dator via “Tether Shooting Plug-in PRO för Adobe® Photoshop®” och ’’Capture One Pro FUJIFILM’’.

Precis som GFX 50R är kameran utrustad med strömsnål Bluetooth-teknik och en ny standard för Wi-Fi, IEEE802.11ac 5GHz. Detta ökar den trådlösa överföringshastigheten avsevärt.

Relaterade Artiklar