Hem NYHETER Fritidsbanken är Årets Peppare 2020!

Fritidsbanken är Årets Peppare 2020!

Publicerat av: Redaktionen

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning som inte längre används och lånar ut den, precis som ett bibliotek.

Fritidsbanken är Årets Peppare 2020! 3Alla får låna och allt är gratis. Verksamheten finns på 95 platser i landet, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr, och syftet är folk i alla åldrar ska få tillgång till en aktiv fritid samtidigt som klimatbelastningen minskar.

Fritidsbankens arbete handlar om att ge alla människor möjlighet till fysisk aktivitet, oavsett vem man är. Fritidsbanken startade i Deje i Värmland och tack vare en idé som föddes i 2013 görs nu hundratusentals utlån på över 100 orter i hela vårt land.

– Fritidsbankens arbete är viktigt för hela vårt samhälle. Arbetet som Fritidsbanken gör är ytterst är en fråga för vår demokrati då hälsa blir alltmer ojämlikt.

– Materialet som lånas ut till gamla som ung är återbrukat och därigenom tar Fritidsbanken att ansvar som sträcker sig utöver hälsa och jämlikhet, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep och jurymedlem för priset Årets Peppare.

Nyligen publicerades även en forskningsrapport där forskningsinstitutet RISE granskat Fritidsbanken. I rapporten framgick att 54 procent av Fritidsbankens låntagare hävdat att de rör sig mer tack vare Fritidsbanken. Det var även 42 procent som sa att de troligen inte skulle testat aktiviteten om de inte hade kunnat låna på Fritidsbanken.

– Vi finns till för att alla ska få möjlighet att testa nya aktiviteter och göra det enkelt att ha en aktiv fritid. Det här gör vi med fin utrustning som tidigare stod oanvänd i garage och förråd. Vi är mycket glada och stolta över att vårt arbete ger resultat och att bli Årets Peppare är ett hedersamt kvitto på det, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige.

Juryns motivering till varför Fritidsbanken fick priset Årets Peppare 2020:

Med stort engagemang och en tydlig målbild har dom på några år blivit en naturlig del i människors vardag och en kraft som gör skillnad i samhället.

Deras engagemang bidrar till att öka förutsättningarna för en jämlik hälsa och till att fler hittar till rörelseglädje.

Genom nära samarbete med det lokala föreningslivet får nya grupper möjlighet att hitta till olika idrottsföreningar på ett naturligt sätt.

Tack vare en dröm om att göra skillnad, föds idag nya drömmar runt om i hela vårt land.

Relaterade Artiklar