Freja eID ansluten som e-legitimation till Spelpaus.se
Hem NYHETER Freja eID ansluten som e-legitimation till Spelpaus.se

Freja eID ansluten som e-legitimation till Spelpaus.se

Publicerat av: Redaktionen

Spelinspektionen (f.d Lotteriinspektionen) ansluter Verisecs e-legitimation Freja eID till sin nationella tjänst Spelpaus.se.

Freja eID ansluten som e-legitimation till Spelpaus.se 2På webbplatsen kan spelare med hjälp av sin e-legitimation välja att stänga av sig från spel om pengar samt från att ta emot marknadsföring från spelbolag.

Från den 1 januari 2019 ansvarar Spelinspektionen för ett nationellt självavstängningssystem där spelare själva kan välja att stänga av sig från allt registrerat spel om pengar under en begränsad tid, eller tills vidare. Alla spelbolag som från 1 januari 2019 har svensk licens att bedriva spel om pengar måste, innan spel, kontrollera mot Spelpaus.se om spelaren har valt att stänga av sig. Webbplatsen drivs av Nethouse Sverige AB och integrationen med Freja eID genomförs av Svensk e-Identitet AB.

Den nya spellagen, som började gälla 1 januari 2019, ska bland annat skydda spelare mot överdrivet spelande och vid behov hjälpa dem att minska sitt spelande. En del i den nya så kallade omsorgsplikten är att en spelare ska kunna stänga av sig själv från spel om pengar under en viss tid eller tills vidare.

Freja eID är en e-legitimation som finns i tre tillitsnivåer där den högsta Freja eID+ är godkänd för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. För åtkomst till Spelpaus.se krävs att användaren har Freja eID+.

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:

”Vi ser ständigt nya tillämpningsområden för e-legitimering i takt med samhällets snabba digitalisering. För många tjänster – som Spelpaus.se – är det en absolut grundförutsättning att ha säkerställda identiteter för att överhuvudtaget kunna leverera tjänsten. Detsamma gäller ju för alla de nästan 100 spellicenser som sökts, där den nya spellagen faktiskt kräver att spelbolagen registrerar sina användare med e-legitimation. Att Freja eID kan vara en del av den infrastruktur som växer fram i det nya spellandskapet är därför en naturlig utveckling och det är inte minst glädjande att vi kan bidra med ett verktyg som hjälper individer att hålla sitt spelande under kontroll.”

Relaterade Artiklar