Från kontantlöst till kontaktlöst – svenskarnas betalvanor förändras snabbt
Hem NYHETER Från kontantlöst till kontaktlöst – svenskarnas betalvanor förändras snabbt

Från kontantlöst till kontaktlöst – svenskarnas betalvanor förändras snabbt

Publicerat av: Redaktionen

Sverige går allt snabbare mot ett kontantlöst samhälle.

Från kontantlöst till kontaktlöst - svenskarnas betalvanor förändras snabbt 2Den betalmetod som ökar snabbast är kontaktlösa betalningar, det vill säga betalningar där man endast håller sitt kort eller telefon mot en betalterminal. Det visar en ny riksomfattande undersökning om svenska folkets betalvanor.

Det är sjätte året i rad som undersökningen ”Sverige Betalar” genomförs av Insight Intelligence i samarbete med PayEx, Edenred och MedMera Bank. Undersökningen baseras på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 74 år.

Resultaten visar att användandet av kontanter i Sverige minskar i alla betalsituationer, även i samband med torghandel och loppis där kontanterna tidigare har dominerat som betalmetod. Där är nu mobila betalningar vanligare.

Den betalmetod som ökar mest är kontaktlösa betalningar där man ”blippar” sitt kort eller telefon mot en betalterminal. Andelen svenskar som svarar att de har ett kontaktlöst kort har ökat från 35 procent förra året till 55 procent i år. Andelen som svarar att de använder sitt kontaktlösa kort i butik har också ökat från förra året, med totalt 15 procentenheter.

– De senaste åren har infrastrukturen för att kunna betala kontaktlöst, NFC (Near Field Communication) blivit tillgänglig hos allt fler handlare, vi ser nu effekterna av detta, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

Det är främst betalkort som svenskarna blippar, men med infrastrukturen på plats kan även det mobila blippande komma att öka.

Undersökningen visar också att:

• Tre av fyra anser att Sverige är- eller kommer att bli kontantlöst
• Få säger sig använda de nyetablerade internationella betaltjänsterna Apple Pay, Samsung Pay och Masterpass
• Fakturabetalningar har gått om kort som den vanligaste betalmetoden i samband med e-handel.

Relaterade Artiklar