Framtidens mobilitet i städerna är på väg att förändras
Hem NYHETER Framtidens mobilitet i städerna är på väg att förändras

Framtidens mobilitet i städerna är på väg att förändras

Publicerat av: Redaktionen

Hur rimligt är det att en två ton personbil transporterar en person två kilometer varje dag till och från jobbet?

Framtidens mobilitet i städerna är på väg att förändras 1

Elscooter, en av framtidens transportmedel.

Det är vanligt idag, men förändringen är på väg.

Framtidens transporter i städerna håller på att förändras och det från grunden. Framstegen inom elektromobilitet sker inte bara inom bilindustrin. Den smittar även av sig på små smarta elfordon av olika typer. Idag finns det en uppsjö av olika elfordon och ofta är det svårt att veta vilka regler som gäller.

Ett av de fordon, som med stor sannolikhet kommer bli en stor framgång i städerna, är elscootern (elsparkcykeln). Genom att startupen Voi Technology lanserade sin hyrtjänst i Stockholm och Göteborg, fick många upp ögonen för dessa fordon. Det Voi gör är att de ställer ut elscooters i städerna som sedan går att hyra genom deras app.

Denna trend har precis börjat och vi kommer garanterat få se fler av dessa smarta fordon i städerna de kommande somrarna. För samhället finns det mycket att tjäna på att dessa fordon fortsätter att öka i popularitet och ersätter en del av transporterna som annars hade skett genom biltrafik. Miljömässigt belastar en elscooter klimatet en bråkdel av vad en bil gör. En annan vinst är skillnaden i storlek. Idag tar bilarna upp stor plats i städerna vilket skapar trafikköer och problem vid parkering. Med en elscooter försvinner båda problemen. Stora ytor i städerna kan istället användas till att skapa attraktivare städer.

Ett problem är dock att det kan vara svårt att veta vad som gäller. Det säljs mängder av elscootrar som ej får att framföras i allmänheten. Dessutom importeras många fordon från Asien utan kontroller. Detta har gjort att det redan förekommit bränder i anslutning till dessa fordon.

Relaterade Artiklar