Framtidens filmproduktion kommer till Norden: Nordisk Film Shortcut öppnar Shortcut LED Stage
Hem NYHETER Framtidens filmproduktion kommer nu till Norden: Nordisk Film Shortcut öppnar Shortcut LED Stage

Framtidens filmproduktion kommer nu till Norden: Nordisk Film Shortcut öppnar Shortcut LED Stage

Publicerat av: Redaktionen

Shortcut LED Stage – en unik 360° LED-scen – öppnas i hjärtat av Nordisk Films högkvarter i Köpenhamn.

Här kan filmskapare, produktionsbolag och andra visuella historieberättare spela in film och berätta historier flexibelt, kostnadsbesparande, klimatvänlig och med stor kreativ frihet.

Flera kommande filmer har redan spelat in på scenen före den officiella öppningen.

Shortcut LED Stage, en av världens mest avancerade och unika LED-scener, är nu öppen. Det är VFX- och postproduktionsbolaget Nordisk Film Shortcut, ägt av Nordisk Film, som står bakom Shortcut LED Stage, där film-, reklam- och serieskapare har oändliga möjligheter att berätta fantastiska historier på ett flexibelt och kostnadseffektivt sätt. Därmed tar ett av världens äldsta filmbolag Virtual Production – framtidens filmproduktion – till Norden och tar sig upp i världseliten vad gäller att erbjuda den senaste tekniken för visuella historieberättare.

Shortcut LED Stage är en 360° LED-scen på 16 meter i diameter, där väggarna och taken är helt täckta av LED-skärmar. Det är den första fullständiga 360° LED-scenen i världen vilket gör den helt unik. I Shortcut LED Stage kan man filma skådespelare, scenografi och rekvisita mot levande fotorealistiska virtuella bakgrunder – allt från främmande planeter och fantasivärldar till undervattensplatser, oändliga öknar och pulserande städer från andra sidan jorden – och man kan på en dag spela in alla scener som utspelar sig på många olika ställen och i många olika länder. Den avancerade LED-tekniken och full 360°-ljussättning gör att Shortcut LED Stage återge komplicerade scenarier på ett helt verklighetstroget sätt med perfekta reflektioner och naturalistisk ljussättning. Shortcut LED Stage är även perfekt för reklamproduktioner, eftersom man kan filma skådespelare och produkter i unika stilistiska universum eller återskapa platser långt bort.

”Shortcut LED Stage är en genväg till hela världen, där endast fantasin sätter gränser för vad som är möjligt. Den sätter Danmark på den kreativa världskartan och jag är stolt över att vi nu kan erbjuda produktionsbranschen de senaste tekniska möjligheterna, som säkerställer en flexibel, kostnadsbesparande och klimatvänlig film- och innehållsproduktion utan att kompromissa med kvalitet och kreativitet,” säger Rikke Crosby, som är vd för Nordisk Film Shortcut.

Positivt mottagande av Shortcut LED Stage

Virtual Production och LED-scener är framtidens flexibla, kreativa och kostnadsbesparande filmproduktion, som på allvar fått genomslag internationellt och redan används i många film- och serieproduktioner. Det kan också vara mer klimatvänligt, bland annat eftersom man inte behöver transportera stora filmteam runt i världen för att spela in on location och för att man i högre grad använder virtuella set. Enligt en amerikansk analys, citerad i filmmagasinet Variety, är koldioxidutsläppet upp betydligt mindre vid ren Virtuel Production jämfört med om man spelar in on location. En annan beräkning visar att produktionsbolaget bakom tv-serien ”Snowfall” mer än halverade sina produktionskostnader genom att byta från on location-inspelning till Virtual Produktion på en LED-scen. Detta tyder på att man kan spara både på omkostnader och koldioxidutsläpp genom att använda Virtual Production.

”Både globala strömningstjänster och filmbolag, den lokala, nordiska film- och tv-produktionsmiljön samt reklambyråerna bakom stora globala varumärken har fått upp ögonen för Virtual Production. Vi har på Nordisk Film Shortcut i över tio år utvecklat innehåll för virtuella bakgrunder och planerat och genomfört de ofta komplexa inspelningar, där live-action och virtuellt innehåll måste samspela noga. Men med Shortcut LED Stage kommer vi in i den absoluta superligan. Jag är totalt överväldigad över hur bra resultat vi fått med vår unika 360-graders ljussättning och vi har redan fått mycket positiv feedback från både lokalt och internationellt branschfolk, som beskriver det som något av det bästa de någonsin sett,” säger Martin Madsen, som är Head of VFX och VP i Nordisk Film Shortcut.

Stort intresse för att filma på Shortcut LED Stage

De första filmproduktionerna har redan satt i gång på Shortcut LED Stage, där det bland annat ska användas för inspelningar till nästa avsnitt Q-film ”Den gränslösa” och till Ole Bornedals efterlängtade ”Nattvakten – demoner går i arv” – och många andra projekt står också på lut.

Framtidens filmproduktion kommer till Norden: Nordisk Film Shortcut öppnar Shortcut LED Stage”Sedan vi under våren annonserade byggandet av Shortcut LED Stage, har vi upplevt stort intresse från innehållsproducenter från både Norden och Europa, som nu vänt sina blickar mot Köpenhamn, och vi förväntar oss att det kommer att bli hög aktivitet. De många möjligheterna som Shortcut LED Stage erbjuder är inte bara banbrytande för film och tv, men erbjuder även massor av möjligheter vad gäller produktion av reklamfilm, musikvideor, produktlanseringar, live events och mycket mer,” förklarar Rikke Crosby, vd för Nordisk Film Shortcut.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar