Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR Framtidens butiker behöver bättre teknik – men utan att riskera säkerheten

Framtidens butiker behöver bättre teknik – men utan att riskera säkerheten

Publicerat av: Redaktionen

Butikskedjorna har idag allt svårare att konkurrera med näthandeln.

Framtidens butiker behöver bättre teknik – men utan att riskera säkerheten 2

Jan Lundberg, teknisk chef i Norden för Palo Alto Networks

Sannolikt kommer butiker och bankfilialer ändå ha en framtid, åtminstone om de är beredda på att förändras. Bland annat behöver deras IT förnyas, till exempel med hjälp av den nu allt mer populära SD-WAN. Detta är en teknik som också kan leda till ökad säkerhet – om butikerna tänker rätt från början.

För butikerna är utmaningen nu att se till att kunderna får en bättre service på plats än online – för varför ska de annars ta sig till butiken? Butikernas fördel gentemot e-handeln är deras personliga kontakt med kunderna. Särskilt bra blir det när detta kombineras med digitala tjänster.

Digitaliseringen av butikerna innebär dock också att det finns fler angreppspunkter där säkerheten kan hotas. Det beror på en rad faktorer, exempelvis att tekniken är mer utsatt när den finns utanför kontoren, och att det installeras allt fler internetuppkopplade apparater (Internet of things) i butikerna.

SD-WAN förenklar digitaliseringen av handeln

Traditionellt har butiker och filialer sin hårdvara på plats i butiken och alla data sänds till ett datacenter på huvudkontoret. Detta innebär dock att IT-personal måste skickas runt för att hantera utrustningen på plats i butikerna. Dessutom måste mycket data sändas fram och tillbaka, vilket leder till såväl kostnader som problem med prestanda. Numera har många företag låtit molnet ta över och det är då anslutningen till molnet som är utmaningen.

IT-ansvariga vill därför göra det enklare och snabbare att ansluta till molnet samtidigt som de vill centralisera hanteringen av tekniken. Detta är bakgrunden till att SD-WAN, software-defined wide-area networks, blir allt mer populär. Förutom att förbättra kopplingen till molnet har den också lägre trafikkostnader, bra driftsäkerhet och hög hastighet. Det blir dessutom möjligt att från centralt håll styra uppkopplingen – och säkerheten.

För SD-WAN kan även vara en del av lösningen för butikernas säkerhet.

Det finns dock en del saker att tänka på för att säkerheten verkligen ska förbättras med en lösning för SD-WAN:

  • Gör lösningen det möjligt att utvidga existerande säkerhetslösning så att den även omfattar filialer och butiker så dessa får samma säkerhet som i datacentret och molnet?
  • Moderna säkerhetslösningar behöver maskininlärning och tillgång till information om nya hot för att kunna skydda mot skadlig programvara, riktade attacker och insiderbrott.
  • Stödjer er lösning för SD-WAN en Zero Trust-arkitektur så att bara godkända användare, enheter och applikationer får använda nätverket?
  • Är det möjligt med er SD-WAN att skapa en säkerhetspolicy och se till att den efterlevs?
  • Är lösningen enkel att installera, hantera och skala, så att det är möjligt att automatisera så mycket som möjligt när det startas upp nya filialer och butiker?

Sammanfattningsvis så kommer sannolikt alla verksamheter inom handeln beröras av den teknikomvandling som nu pågår i branschen. Nästa generationens butiker har med den nya tekniken också möjlighet att använda nästa generations säkerhet. SD-WAN kan därmed vara en väg till ökad säkerhet, under förutsättning att handeln tänker rätt redan vid införandet av den nya tekniken.

Jan Lundberg, teknisk chef i Norden för Palo Alto Networks

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>