Forskning från Lantmäteriet: nu kan din läsplatta mäta mer precist
Hem NYHETER Forskning från Lantmäteriet: nu kan din läsplatta mäta mer precist

Forskning från Lantmäteriet: nu kan din läsplatta mäta mer precist

Publicerat av: Redaktionen

Inom jordbruket och byggsektorn har man länge kunnat mäta ner på centimetern var man har satt en planta eller slagit i en spik.

Forskning från Lantmäteriet: nu kan din läsplatta mäta mer precist 1

Martin Håkansson

Ny forskning från Lantmäteriet visar att tekniken nu kan bli tillgänglig för gemene man.

Vi har vant oss vid att ha en GPS i telefonen som hjälper oss hitta rätt på till exempel promenaden eller cykelturen. Men hittills har tekniken som varit tillgänglig för den breda massan bara kunnat mäta med några meters precision. Professionella användare har däremot länge använt sig av mer avancerad och dyrare utrustning som kan mäta ner på centimetern.

– Mina tester visar att den tekniken nu i viss mån också fungerar på mer konsumentvänliga produkter som en läsplatta, säger Martin Håkansson som är industridoktorand på Lantmäteriet.

Martin Håkansson forskar på det som kallas noggrann positionering och vilka felkällor som uppstår när olika positioneringssystem interagerar med varandra. Det vi till vardags kallar GPS är egentligen bara ett av fyra globala system som används för att bestämma en position. En mer korrekt benämning för samtliga system är GNSS.

Den vardagliga användaren använder sig av endast en observationstyp för en av signalerna som sänds ut från satelliterna. Mer avancerad utrustning som används av professionella aktörer klarar av att använda flera signaler och observationstyper. Den använder dessutom stöddata från en eller flera referensstationer för noggrann positionsbestämning.

Nu visar alltså forskningsresultaten att samma teknik går att använda i vanliga mobiler och läsplattor.

– Det skapar stora möjligheter för till exempel apputvecklare att utveckla nya tjänster framöver, säger Martin Håkansson

Relaterade Artiklar