Företag använder sig alltmer av AI-teknologi för att motverka IT-attacker
Hem GAMING Företag använder sig alltmer av AI-teknologi för att hantera IT-attacker

Företag använder sig alltmer av AI-teknologi för att hantera IT-attacker

Publicerat av: Redaktionen

Risken att drabbas av IT-attacker har aldrig varit större än idag och allt fler företag har stärkt sin IT-säkerhet med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning.

Men en global undersökning från IT-säkerhetsföretaget Mimecast visar dock att denna utveckling går långsammare än väntat.

Antalet IT-attacker har exploderat under pandemin. Enligt en ny global Mimecast-undersökning tar allt fler företag (46%) idag hjälp av AI och maskininlärning för att lättare upptäcka och hantera IT-attacker i form av malware, spam, zero-day och social engineering. Det är en ökning med 8 % jämfört med året innan.

”Cyberkriminella använder klassiska beteendemönster, psykologi och teknik för att göra det svårare att identifiera och förhindra attackerna. Artificiell intelligens har blivit en effektiv försvarsmetod bland företag, då den hjälper dem att tidigt upptäcka hot och attacker. AI kan t ex upptäcka stavfel eller misstänkta bilagor och dessutom, genom att analysera relationen mellan avsändaren och mottagaren, avgöra om avsändaren har haft kontakt med någon i organisationen tidigare,” säger Elaine Lee, dataforskare i Mimecasts Cybergraph-team. “En del cyberkriminella använder även deepfakes och här kan AI avgöra vilka videor som är falska, genom att analysera bilder och ljud. Tekniken kan beskrivas som företagens första försvarslinje, som fångar upp oegentligheter snabbare och mer effektivt än vad människor gör.”

Utvecklingen går långsammare än väntat

Jämfört med en liknande studie från föregående år är det tydligt att allt fler företag har insett fördelarna med att använda AI inom IT-säkerhet. I dag är det endast 7% som inte planerar att använda sig av dessa teknologier, jämfört med 11% året innan.

Men trots företagens stora vilja att utnyttja dem, så går utvecklingen långsammare än förväntat. Förra året svarade 35% av de tillfrågade organisationerna att de planerade att använda dessa teknologier under det kommande året, men faktum är att endast ett fåtal av dem faktiskt har valt att göra det.

Företag använder sig alltmer av AI-teknologi för att motverka IT-attacker “Det är förvånande att många företag har varit så ovilliga att använda artificiell intelligens i kampen mot IT-bedragare. Vår erfarenhet och undersökning visar att alla företag får fördelar genom att tillämpa AI i sitt IT-säkerhetsarbete. Tekniken hjälper dem att snabbare upptäcka och hantera hot, samt frigör tid åt IT-personalen och reducerar antalet misstag,” säger Elaine Lee.

Enligt Mimecasts undersökning är det framför allt tech- (63%), bygg- (57%) och tjänstesektorn (55 procent) som använder dessa nya tekniska hjälpmedel, medan de är mindre utbredda inom sjukvården (39%), den offentliga sektorn (40%) och detaljhandeln (35%).

Relaterade Artiklar