Fastighetsautomationsexperten Fidelix säkrar flaggskeppssystem med Tosibox-integration
Hem NYHETER Fastighetsautomationsexperten Fidelix säkrar flaggskeppssystem med Tosibox-integration

Fastighetsautomationsexperten Fidelix säkrar flaggskeppssystem med Tosibox-integration

Publicerat av: Redaktionen

Säkerhet ska vara enkelt och kostnadseffektivt.

Fastighetsautomationsexperten Fidelix säkrar flaggskeppssystem med Tosibox-integration 2Det är anledningen till att Fidelix, leverantör av lösningar för fastighetsautomation, fördjupar samarbetet med säkerhetsleverantören Tosibox.

Fastighetsautomation är en snabbväxande marknad – och med goda skäl. Den snabba utvecklingen av IoT-baserade lösningar gör det möjligt att styra värme, ventilation, luftkonditionering och ljus. Sensorbaserad teknologi gör också att man kan styra systemen med större precision och fingertoppskänsla, med en allt högre grad av automatisering. Och eftersom systemen är uppkopplade går det också att utföra övervaknings- och justeringsarbetet på distans. Idag pratar vi helt enkelt om ”smarta fastigheter”.

Men allt som är smart är också sårbart för angrepp och när allt fler system blir digitala och kopplas upp, ökar både sårbarheten och möjligheten att ställa till med oreda. Och om samhälls- eller affärskritiska institutioner, sjukhus, elverk eller fabriker, utsätts för angrepp, hot eller utpressning kan konsekvenserna bli svåra.

Det här är något som också uppmärksammats stort i IT-säkerhetssammanhang på senare år.

Redan 2014 visade säkerhetsforskaren Dan Tentler i samband med säkerhetskonferensen Defcon upp en presentation där han live från scenen tog sig in i 30 000 datorer och system världen över – däribland flera drift- och automationssystem.

Säkerheten är alltså en av de viktigaste aspekterna för att automatisera och effektivisera skötseln av fastigheter. Fidelix, en ledande nordisk leverantör av webbaserade fastighetsautomationssystem, har sedan flera år samarbetat med Tosibox för att erbjuda säker distanstillgång till systemen. Nu tar man steget fullt ut och integrerar Tosibox fjärråtkomstteknologi direkt i flaggskeppsprodukten FX-3000-C. Systemet är designat för större byggnader, exempelvis sjukhus, skolor, shoppinggallerior och större lägenhetskomplex och med Tosibox-integrationen får kunden tillgång till en säker VPN-uppkoppling utan föregående installation eller extrakostnader för produkter – allt som behövs är att aktivera funktionen.

”Det här innebär att Fidelix produkt får ett större värde och är bättre rustad för att möta de säkerhetsutmaningar som Internet of Things innebär”, säger Harri Väänänen, Business Manager, Licensing, på Tosibox.

Relaterade Artiklar