Få oroliga över att AI registrerar mobilvanor
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI Få oroliga över att AI registrerar mobilvanor

Få oroliga över att AI registrerar mobilvanor

Publicerat av: Redaktionen

Artificiell intelligens blir allt mer tillgänglig i vardagen, inte minst genom våra mobiltelefoner.

Få oroliga över att AI registrerar mobilvanor 2Redan i dag kan den intelligenta tekniken hjälpa till med allt från översättning till fotografering och blir allt smartare med tiden. Detta genom att lära sig mobilanvändarens vanor. Men vilka AIfunktioner önskar svenskarna i telefonen? Och oroar de sig över att AI registrerar deras mobilvanor? Det har Huawei tagit reda på i rapporten Artificiell intelligens i samband med lanseringen av Mate 10 Pro.

Det faktum att AI i mobilen lär sig av användarens vanor är inget som skrämmer gemene man nämnvärt – med undantag för några specifika områden. Det framgår nämligen av Huaweis rapport där 1 000 svenskar gett sin syn på AI-tekniken. En av tio oroar sig för att AI ska registrera deras TV- och internetkonsumtion.

Lika många oroar sig även för att tekniken ska registrera när de har sex eller spenderar för mycket pengar.

De flesta svenskar ser istället fördelar med AI-tekniken. Av resultatet framgår nämligen att det finns flera önskvärda AI-baserade funktioner. AI som hjälper till att föra konversationer på främmande språk är den mobilfunktion som toppar önskelistan. Därefter följer lösningar som gör det möjligt att bekanta sig med nya städer samt förklara var man befinner sig baserad på bildigenkänning. En av fem vill dessutom ha kamerassistans som kan hjälpa till att ta perfekta bilder.

– Det faktum att många svenskar vill ha AI-funktioner i mobilen som exempelvis hjälp med översättning och kamerassistans visar att vi på Huawei erbjuder det konsumenterna efterfrågar. Vår senaste telefon Mate 10 Pro har ett AI-drivet systemchip och erbjuder flera AI-lösningar. Bland annat har telefonens kamera AI-driven realtidsbild och objektigenkänning som väljer kamerainställningar automatiskt baserat på objekt och miljö. Det underlättar vid fotografering och gör det möjligt även för amatörer att ta högkvalitativa bilder, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies i Sverige.

AI-registrering oroar främst unga Det är framförallt unga mellan 16 och 29 år som är oroade över att tekniken ska registrera deras vanor.

Närmare en av fem i åldersgruppen är oroliga över att AI ska registrera när de har sex och 15 procent bekymrar sig också över att tekniken ska observera toalettbesök.

Topp fem: Det här AI-funktionerna vill svenskarna ha i mobilen 1. Hjälpa mig att föra konversationer på främmande språk 44 % 2. Hjälpa mig att bekanta mig i nya städer 29 % 3. Förklara vart jag befinner mig baserat på en bild 23 % 4. En kameraassistans som kan hjälpa mig att ta de perfekta bilderna 20 % 5. Hjälpa mig att ta smartare köpbeslut i vardagen 19 %

Topp fem: De här oroar svenskarna att AI lär sig om deras vanor 1. Att den registrerar min konsumtion av TV och internet 11 % 2. Att den registrerar när jag har sex 9 % 3. Att den registrerar när jag spenderar för mycket pengar 9 % 4. Att den registrerar när jag är berusad 8 % 5. Att den registrerar när jag är på toaletten 8 %

Relaterade Artiklar