EU-pris för att uppmärksamma innovation och kvalitet inom produktsäkerhet
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET EU-pris för att uppmärksamma innovation och kvalitet inom produktsäkerhet

EU-pris för att uppmärksamma innovation och kvalitet inom produktsäkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Konsumentsäkerhet utgör kärnan av vad Europeiska unionen står för.

EU-pris för att uppmärksamma innovation och kvalitet inom produktsäkerhet

Nu är det dags för den andra upplagan av EU:s produktsäkerhetspris, där man vill uppmärksamma företag som gjort det lilla extra för att skydda sina kunder och upprätthålla högsta möjliga standard.

För företag som satsar på att lyckas väl på det här området, och som har en meritlista som visar att de gör det, är det en fantastisk möjlighet att få glänsa.

Årets vinnare kommer att få ta emot priset från Didier Reynders, EU-kommissionären för rättsliga frågor, vid en prisutdelning på hög nivå den 23 september. Företag som vinner priset kommer att få allmänt erkännande, ökat anseende och en chans att positionera sig som branschledande inom produktsäkerhet.

En hyllning av europeisk spetskompetens

EU:s produktsäkerhetspris uppmärksammar och synliggör företag från olika branscher – både stora och små – som sätter produktsäkerhet i centrum för sin verksamhet. Det syftar också till att öka konsumenternas medvetenhet kring produktsäkerhet och uppmuntra till mer välinformerade inköpsbeslut.

Didier Reynders säger: ”Det här priset innebär en möjlighet att bättre synliggöra de europeiska företag som driver på innovation och kvalitet inom produktsäkerhet. Även om konsumenterna blir allt mer säkerhetsmedvetna så kan det ibland vara svårt att veta vem man ska lita på. Det här priset innebär därför en chans att uppmärksamma och hylla företag som går i spetsen, och att uppmuntra andra inom branschen att följa deras exempel.”

Sårbara konsumenter, innovation i fokus

I år är EU:s produktsäkerhetspris inriktat på två kategorier: att skydda säkerheten för sårbara konsumentgrupper, och att kombinera säkerhet med ny teknik. Det kommer totalt att bli upp till tolv vinnare, där guld-, silver-, och bronsmedaljer delas ut till tre små och medelstora företag samt till tre större företag inom var och en av de två tematiska kategorierna.

  • Att skydda säkerheten för sårbara konsumentgrupper: Företag som har lagt sitt fokus på att skydda sårbara konsumentgrupper (till exempel äldre, unga och funktionshindrade) kan ansöka om det här priset. Vi letar efter produkter som är särskilt riktade till en sårbar grupp eller som kan användas på ett säkert sätt av hela befolkningen och som dessutom tar hänsyn till specifika risker, begränsningar och förutsebart beteende hos sårbara grupper, samt initiativ som syftar till att öka medvetenheten.
  • Att kombinera säkerhet och ny teknik: Företag som har använt sig av ny teknik för att öka konsumentsäkerheten kan ansöka om det här priset. Lösningarna kan till exempel omfatta internetuppkopplade och AI-baserade konsumentprodukter, eller processer och mekanismer som innefattar ny teknik som kan säkerställa större konsumentsäkerhet.

Ansök nu!

Ansökande företag måste ha sitt säte i något av de 30 länderna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EU:s 27 medlemsländer plus Island, Liechtenstein och Norge). Alla inlämnade initiativ måste ha ägt rum i minst ett av länderna i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och ha påbörjats minst tre månader före sista ansökningsdagen.

 

Relaterade Artiklar