EU introducerar en ny energimärkning för hemelektronik
Hem PRODUKTNYHETERSMARTAHEM EU introducerar en ny energimärkning för hemelektronik

EU introducerar en ny energimärkning för hemelektronik

Publicerat av: Redaktionen

Energibesparande teknik har utmanat EU:s energimärkning och gjort att alldeles för många produkter rankas högst upp på skalan, vilket i sin tur försvårar för konsumenterna att ta beslut om vilken produkt som är mest energisnål.

EU introducerar en ny energimärkning för hemelektronik

Nu introducerar EU en ny och striktare märkning som kommer öka den hållbara utvecklingen.

Dagens energimärkning introducerades 2010, mycket har hänt sedan dess och därför sägs det att märkningen numera bromsar utvecklingen av energibesparande teknik då kraven är för enkla att uppnå. En ny och mer uppdaterad skala med större nivåskillnader kommer göra det svårare för producenter att toppa skalan vilket kommer bidra till att utvecklingen av energieffektiv hemelektronik gynnas.

– Produkter har helt klart blivit mer energieffektiva vilket har utdaterat den gamla skalan. Den nya märkningen kommer göra det svårare för producenterna att toppa skalan, samtidigt som det blir lättare för konsumenter att ta beslut om vad som är bäst för dem och för miljön, säger David Rönngård, försäljningschef för vitvaror på Elgiganten.

Så vad är nytt?

Den nya märkningen består av en skala som enbart baseras på bokstäverna A till G, det utesluter plustecken (A+++/A+) som användes tidigare. Det medföljer även QR-koder som länkar till produktspecifikationer och en ny skala för mätning av buller. En av de nya funktionerna är även en förbättrad och förenklad design.

Hur kommer detta att göra produkterna mer miljövänliga?

Kraven på varje nivå har blivit striktare och mer krävande. När de nya energimärkningarna introduceras kommer ingen av dagens produkter att längre ligga på toppnivå. Faktum är att de bästa produkterna kommer att hamna någonstans i mitten på den nya skalan. Detta ger ett större utrymme för förbättring och kommer att skapa en vilja till förändring jämfört med den nuvarande märkningen. Med tanke på att de flesta produkter redan ligger på toppnivå, läggs för lite resurser på vidareutveckling eftersom produkterna redan anses uppfylla miljökraven enligt de gamla energimärkningarna.

Fler märkningar förväntas

Större skillnader mellan nivåer, nya funktioner och ny design kommer att göra det enklare för konsumenter att jämföra produkter. Detta är mer än välkommet från Elgigantens sida, som även hoppas på att se fler märkningar kopplat till hållbarhet i framtiden.

– På Elgiganten är vi positiva till allt som gör det enklare för våra kunder att göra hållbara val. Den nya skalan visar de faktiska skillnader som finns mellan alla produkter. Vi välkomnar den nya energimärkningen som går i linje med vår produktutveckling samt konsumenternas ökande krav på hållbarhet. Vi förväntar oss ytterligare gröna EU-märkningar, till exempel på hur en produkt kan repareras, säger David Rönngård.

Relaterade Artiklar