Ett år in i pandemin: här är ljuden svenskarna saknar mest
Hem UNDERSÖKNING Ett år in i pandemin: här är ljuden svenskarna saknar mest

Ett år in i pandemin: här är ljuden svenskarna saknar mest

Publicerat av: Redaktionen

Längtan efter evenemang och resor är stor bland svenskarna.

Så många som två av tre svenskar saknar ljudet från en livekonsert och lika många saknar ljudet från att hänga vid en pool.

Mer än var tredje svensk kommer dessutom föredra högljudda platser när pandemin väl är över. Det visar en ny undersökning av Censuswide, genomförd på uppdrag av ljud- och videoteknikföretaget Jabra.

Det har gått mer än ett år sedan coronavirusets utbrott och hemmajobb, minskat resande och klubbande och uteblivna konsertbesök har dramatiskt förändrat ljuden i våra liv. För att ta reda på vad människor ser fram emot efter pandemin har Jabra frågat svenskarna vilka ljud de saknar mest.

När svenskarna får frågan om vilka ljud de saknar mest svarar nästan två av tre (63%) att de saknar ljudet av livemusik på en konsert. Nästan lika många (61%) saknar ljudet av plaskande och skratt från att hänga vid en pool. Andra ljud som de flesta svenskar saknar är ljudet av bestick och konversationer på en restaurang (56%), ljud från flygplatsen såsom ”incheckning öppen nu” (53%) och ljudet från barer och hög musik (53%).

Så många som hälften (51%) av svenskarna svarar dessutom att de saknar ljudet av applåder efter en teateruppvisning och ljudet från livliga gator (47%). Det ljud som svenskarna saknar minst är ljudet av huffande och puffande på ett gym (33%).

Ett år in i pandemin: här är ljuden svenskarna saknar mest

Claus Fonnesbech, kommunikationschef på Jabra

– Våra liv förändrades drastiskt när pandemin slog till och nu, mer än ett år senare, har människor reflekterat över hur deras liv ser ut. Ljud spelar en viktigare roll i människors vardag än många kanske tror och den här undersökningen visar att ljud som tidigare gått obemärkt förbi nu söks aktivt, säger Claus Fonnesbech, kommunikationschef på Jabra.

Att svenskarna saknar livemusik från konserter syns i deras konsumtion av musik där nästan hälften av svenskarna (44%) har lyssnat mer på musik under pandemin jämfört med var tionde (11%) som lyssnat mindre på musik under pandemin. Även lyssnande på podcasts, radio och ljudböcker har ökat det senaste året.

Fler än var tredje svensk (35%) svarar att de kommer föredra högljudda platser efter pandemin jämfört med en av fyra (26%) som kommer att föredra tysta platser. Av de som kommer föredra högljudda platser svarar tre av fem (74%) att de vill återgå till det normala efter pandemin. Så många som nio av tio (90%) av de som är 55 år och äldre vill återgå till det normala efter pandemin.

Ljuden svenskarna saknar mest:

  1. Livemusik på en konsert:                                                     63 % 
  2. Plaskande och skratt vid en swimming pool:                    61 %
  3. Bestick och konversationer på restaurang:                       56%  
  4. Ljud från flygplatsen såsom ”incheckning öppen nu”:    53%
  5. Ljud från en bar och hög musik:                                         53 %
  6. Applåder efter en teateruppvisning:                                   51% 
  7. Livliga gator:                                                                          47 % 
  8. Meddelande om ett tåg som närmar sig plattformen:       37 %
  9. Huffande och puffande ljud på gymmet:                            33 %  

Relaterade Artiklar