Ny app visar upp Ajvide Lindqvists Norrtälje
Hem APPAR En ny app visar upp Ajvide Lindqvists Norrtälje

En ny app visar upp Ajvide Lindqvists Norrtälje

Publicerat av: Redaktionen

Det finns få romaner där Norrtälje stad spelar en så tydlig huvudroll som i John Ajvide Lindqvists roman Vänligheten.

Lagom till stadens 400-årsjubileum lanseras en ny app där alla kan vandra i bokens fotspår och höra delar ur romanen.

Romanen Vänligheten inleds med en händelse utanför stadsbiblioteket där en flicka lyckas förhindra en stor tragedi och därefter tar en märklig historia sin början. Hela historien utspelar sig i Norrtälje stad, på kända platser för kommunens invånare.

I samband med stadens 400-årsjubileum blir nu Vänligheten en app där användarna kan gå en 45 minuter lång vandring genom Norrtälje stad i John Ajvide Lindqvists fotspår. Den som använder appen kommer guidas till flera av de platser som beskrivs i boken och där få höra mer om händelserna, inläst av skådespelerskan Ia Langhammar. Precis som i boken börjar vandringen utanför stadsbiblioteket.

Ny app visar upp Ajvide Lindqvists Norrtälje– Vi är mycket glada över att kunna lansera den här appen i samband med stadens 400-årsjubileum. Vår kommun skildras på olika sätt i många fina romaner, men i Ajvide Lindqvists Vänligheten spelar verkligen staden huvudrollen på ett särskilt sätt. Det blir unik app för just vår kommun som jag tror och hoppas att många kommer glädja sig åt, säger Per Ahlin, kulturchef, Norrtälje kommun.

I romanen förekommer många referenser till Håkan Hellström och hans låtar och musiken finns i appen.

– Jag är mycket stolt över att få agera ciceron genom ett Norrtälje i skärningspunkten mellan verkligheten och min egen fantasi, säger John Ajvide Lindqvist.

Initiativet till Vänligheten-vandringen kommer från Norrtälje stadsbibliotek som såg det som en chans att göra någonting helt unikt för alla litteraturintresserade i Norrtälje kommun. Att appen baseras på Vänligheten är givet i och med den lokala förankringen och att John Ajvide Lindqvist bott i kommunen under lång tid.

– Det känns jätteroligt att vi tagit fram en Vänligheten-app där användarna får följas åt i John Ajvide Lindqvists fotspår och besöka många av de platser som finns med i boken, säger Staffan Engstrand, bibliotekarie och en av initiativtagarna till appen.

Appen ska lanseras i april och kommer vara kostnadsfri för användaren.

 

Relaterade Artiklar