En köpfri dag vs Black Friday 23/11
Hem NYHETER En köpfri dag vs Black Friday 23/11

En köpfri dag vs Black Friday 23/11

Publicerat av: Redaktionen

Black Friday växer i Sverige, men det gör också konsumtionskritiken.

En köpfri dag vs Black Friday 23/11 2“Minimera konsumtionen” var svenska folkets vanligaste svar på vad som är viktigast för att minska klimatpåverkan, i en opinionsundersökning av Yougov nyligen.

– Fredag 23/11 kommer vi skippa Black Friday och fira den årliga internationella kampanjdagen mot överkonsumtion – En köpfri dag (Buy Nothing Day) – som startskottet för en hållbar livsstil där vi varken sliter ut människor eller miljö. Det säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och White Monday, samt generalsekreterare på Medveten konsumtion.

En köpfri dag (23/11) är dagen då vi handlar genom att inte handla något alls under 24 timmar. Måndagen samma vecka (19/11) uppmärksammar vi White Monday, som också är en motvikt till Black Friday, genom att styra över det vi ändå behöver köpa till hållbar konsumtion.

– Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till. Vi måste därför både styra över till hållbar konsumtion OCH sluta överkonsumera. Då får vi också mer tid över till annat, säger Alexandra Davidsson.

Relaterade Artiklar