Elektroniktrender 2019
Hem NYHETER Elektroniktrender 2019

Elektroniktrender 2019

Publicerat av: Redaktionen

Intelligence of Things, 5G, smarta kläder och sensorer kopplade till IoT-lösningar.

Elektroniktrender 2019 2Det är några av trenderna som kommer att växa sig starkare under 2019. Niklas Kvist, Head of Engineering på sensortillverkaren JonDeTech förklarar hur och varför.

Tekniktrenderna inför 2019 är kanske mer spännande än någonsin och vi står inför en mängd genombrott under det kommande året. Här är listan:

1. Uppkopplade saker blir smartare och smartare – Internet Of Things blir också Intelligence of Things

Allt som går att koppla upp blir uppkopplat. Det visste vi kanske redan. Men nästa steg blir att våra IoT-prylar – i hemmet och på jobbet – blir mer och mer AI-styrda och att enskilda sensorer och enheter får Machine Learning-kapacitet integrerad lokalt i produkten. Ett sådant exempel är WiFi-högtalarna utrustade med AI-intelligens – som funnits på svenska marknaden ett tag. Men inför 2019 kan vi alltså räkna med att allt fler IoT-prylar också blir intelligentare.

2. Nischade hel-integrerade lösningar med multifunktioner för IoT

Under 2019 går utvecklingen mer mot nischade helintegrerade lösningar som har multifunktioner i form av olika sensorer, inklusive uppkoppling. Ett sådant exempel är sensorer med trådlös kommunikation som är helt anpassade och optimerade på chip-nivå för att leverera en så kostnadseffektiv, liten och batterisnål produkt som möjligt. Användningsområdet är främst produkter inom IoT.

3. Smarta kläder, smarta klockor och Fitbits

Det har talats länge om smarta och digitalt styrda prylar inom hälsa. Många menar att det 2019 även är dags för smarta kläder. Små och smarta sensorer kommer att kunna finnas i såväl plåster som kläder och kunna mäta allt från EKG, puls och muskelanvändning till mätning av kroppstemperatur hos sjuka barn och UV-strålning med hjälp av badbyxorna. Men här kommer vi också att kunna se produkter för fritidssektorn i form av till exempel smarta strumpor, som via tryck kan mäta såväl löpsträcka som tid och hastighet, samt kläder som själva reglerar värmen beroende på kropps- och utomhustemperatur.

4. 5G blir allt hetare.

5G lanseras först 2020 men kommer att vara hett även under 2019 då det kommer att hända en hel del saker med stöd för snabbare hastigheter, snabba responstider och rejält antal fler användare per station. Och eftersom det är 5G som skall vara den stora möjliggöraren för att våra bilar skall kunna prata med varandra, så är det ingen avancerad gissning att bilindustrin trycker på för att 5G skall materialiseras.

Av Niklas Kvist

Relaterade Artiklar