Hem E-HANDEL Egmont miljardinvesterar i e-handel – förvärvar Royal Design Group

Egmont miljardinvesterar i e-handel – förvärvar Royal Design Group

Publicerat av: Redaktionen

Egmont Publishing har under de senaste åren etablerat en solid position inom e-handel.

Egmont miljardinvesterar i e-handel – förvärvar Royal Design Group 2

Cato Broberg, VD för Egmont Publishing E-commerce

Nu utökas portföljen med ytterligare en e-handelsverksamhet genom köpet av Royal Design Group AB, som står bakom både RoyalDesign och Rum21 och omsätter nästan en miljard kronor. Säljare är riskkapitalbolagen Verdane och eEquity.

Egmontkoncernen utvidgar nu sin position markant på den nordiska e-handelsmarknaden med förvärvet av hela Royal Design Group AB från riskkapitalbolagen Verdande och eEquity. Det handlar om en miljardinvestering för Egmont-divisionen Egmont Publishing, som inledde sin satsning på e-handel 2013.

Egmont Publishing har i dag en portfölj om åtta e-handelsbolag, som har visat stark tillväxt och som tillsammans med RoyalDesign totalt omsätter nästan 7 miljarder kronor.

Royal Design Group AB är ledande i Norden och på utvalda europeiska marknader inom kategorin ”Hem & Interiör”, och förväntas omsätta nästan 1 miljard kronor under 2020. Royal Design Group står bakom de populära nätbutikerna RoyalDesign och Rum21. Bolaget har under de senaste åren investerat kraftigt i uppbyggnaden av skalbara system och infrastruktur, inklusive ett automatiserat robotlager, för att säkerställa en hög leveranskvalitet till kunderna och en solid långsiktig tillväxt.

– Vi har haft ögonen på RoyalDesign i många år. Vi har haft som ambition att utvidga vår position inom ”Hem & Interiör”-kategorin, ett område där vi har stor erfarenhet av att hjälpa leverantörerna med att utveckla starka varumärken, samtidigt som vi fokuserar på att främja positiva kundupplevelser genom inspiration och shopping. Vi ser fram emot att stötta RoyalDesigns fortsatta utveckling och tillväxt genom ett långsiktigt och aktivt ägarskap, säger Cato Broberg, VD för Egmont Publishing E-commerce.

Egmont Publishing förvärvar samtliga aktier och övertar därmed fullt ägandeskap av Royal Design Group AB. Bolagets nuvarande styrelseordförande, Harald Ennen, fortsätter i samma roll. Han är ett välbekant ansikte inom Egmont då han till vardags verkar som VD för e-handelsbolaget OutNordic, som står bakom både svenska Outnorth och norska Fjellsport.

I samband med transaktionen lämnar Verdane, som varit majoritetsägare sedan 2017, och branschkollegan eEquity över huvudägarskapet till Egmont. Verdane kommer fortsatt att vara representerade i styrelsen under 2021 och kan därigenom bidra till en smidig övergång.

– Vi på Verdane är stolta över ett givande samarbete med teamet på Royal Design Group och eEquity, där vi kunnat dra nytta av Verdanes erfarenheter från över 30 andra e-handels-investeringar hittills. Tillsammans har vi gått från 150 miljoner kronor till en miljard kronor i omsättning sedan 2017, etablerat Royal Design Group som Sverigeetta inom inredning på nätet och tagit en ledande position på övriga nordiska marknader med en tydlig tillväxtplan utanför Norden. Det känns oerhört tryggt att lämna över stafettpinnen till teamet på Egmont, som framgångsrikt vidareutvecklat flera före detta Verdanebolag, säger Daniel Ahlstrand, investeringsansvarig på Verdane.

– 2012 blev vi den första institutionella investeraren att investera i Royal Design Group. Då omsatte bolaget 95 miljoner kronor. Idag omsätter de nästan en miljard kronor och har en god lönsamhet. Vi har varit väldigt aktiva i investeringen och spelat en nyckelroll i förvärvet av Rum21, byggt en fantastisk ledningsgrupp, och varit involverade i två stora projekt som har haft en stor betydelse för den ökade lönsamheten: en högklassig e-handelsplattform och ett toppmodernt automatiserat lager, säger Magnus Wiberg, managing partner på eEquity.

Royal Design Group AB har huvudkontor i Stockholm och lager i småländska Nybro. Bolaget har 120 anställda medarbetare och leds av VD:n Magnus Pettersson.

Egmont Publishing, som ägs av den nordiska mediekoncernen Egmont, investerar bland annat i e-handelsverksamheter inom nischade intresseområden såsom outdoor och friluftsliv, hem & interiör, skönhet & hälsa och barn & baby. Fokuset ligger på områden där kunderna efterfrågar ett både brett och djupt sortiment av kvalitetsprodukter. Portföljen består av ledande nordiska e-handelsbolag som Jollyroom, Bagaren och Kocken, Outnorth, Garnius, Fjellsport, Nice Hair, Med24 och Skitt Fiske.

Affären villkoras av ett godkännande från de svenska och norska konkurrensmyndigheterna.

Relaterade Artiklar