Edgeware lanserar StreamPilot för unik multi-CDN-kontroll

Edgeware lanserar idag sin nya sessionskontroll-plattform StreamPilot, som kommer att ge programföretag, innehållsägare samt telekom- och kabel-TV-operatörer kontroll av strömmad media när den distribueras över så kallade multi-CDN-tjänster.

Plattformen ger detaljerad kontroll av strömmen i realtid, per session och segment.

Den molnbaserade StreamPilot-plattformen använder ny patentsökt teknologi från Edgeware som möjliggör kontroll av varje session på segmentnivå mellan klienten och det CDN som levererar strömmen.

Detta säkerställer hög kvalitet (på eng. quality of experience, QoE) genom att aktivt övervaka till exempel bit rate och, om nödvändigt, flytta sessioner mellan CDNer i realtid och under pågående sessioner.

Dagens lösningar kännetecknas ofta av CDN-beroende, begränsat stöd för olika videoformat samt behov av klientintegration. StreamPilot undgår alla dessa begränsningar. Plattformen är oberoende av CDN och kräver därför inte ett CDN-system från Edgeware eller är bundet till någon annan leverantör. Den stödjer alla mediaformat, inklusive DASH (för Android-klienter) och HLS (för Apple-klienter), oavsett om innehållet levereras live eller on-demand. Dessutom är den oberoende av klienten och ger därför smidig och snabb utrullning.

”Content delivery networks (CDN) kommer spela en central roll i transformationen av TV,” säger Rob Gallagher, Research Director, Consumer and Entertainment Services för data-, research- och konsultföretaget Ovum. “I takt med att fler tittare konsumerar mer innehåll på fler enheter kommer utgifterna för CDN-tjänster för att leverera video över det öppna Internet att öka från strax under 11 miljarder US-dollar 2018 till nästan 16 miljarder US-dollar 2023 enligt våra senaste beräkningar. CDNer kommer även att bli kritiska för att säkerställa att strömmar startar snabbt, levereras utan buffring och generellt motsvarar konsumenternas allt högre krav när efterfrågan ökar. Att kunna analysera och styra multipla CDNer för att leverera bästa möjliga kvalitet till lägsta möjliga kostnad kommer att bli en viktig strategi för fler och fler leverantörer av TV- och videotjänster.”

StreamPilot har en öppen-API baserad övervakningspanel som möjliggör automatisering och integration. Den ger värdefull insikt i viktiga CDN-indikatorer såsom last, prestanda och kostnad samt tittarens upplevda kvalitet. Detta är viktig information för att kunna optimera och förbättra leveransen från CDNet, särskilt i multi-CDN-sammanhang.

”Vi är väldigt glada över att kunna presentera en lösning som säkerställer kvalitet och kontroll för den ökade användningen av multi-CDN,” sade Karl Thedéen, Edgewares VD. ”StreamPilot är branschens första sessionskontroll-plattform för att analysera och styra vilket CDN som helst i realtid oberoende av andra komponenter i medialeverans-kedjan. Vidare kan våra kunder omedelbart tillgodogöra sig StreamPilots funktionalitet genom att ansluta till Edgeware Cloud Service”.

”StreamPilot öppnar upp en rad möjliga tillämpningar baserat på den insamlade informationen från videosessionerna,” sade Johan Bolin, Edgewares produkt- och teknologichef. ”StreamPilots unika plats i nätet, i kontrollplanet mellan klienten och CDNet, gör det möjligt att testa nya koncept, mäta resultat och rulla tillbaka ändringar i realtid. StreamPilot kan användas för att införa så kallade ”blackouts”, genomdriva distributionsrättigheter och policies samt blockera olaglig distribution. Den kan förbättra existerande CDNer och ge enhetlig funktionalitet i multi-CDN-sammanhang.”

StreamPilot erbjuds som del av Edgeware Cloud Service som lanserades i april 2019.

StreamPilot kommer att demonstreras live för första gången i Edgewares monter (14.F20) på IBC2019 i Amsterdam den 13-17 september. För mer information om StreamPilot och Edgewares senaste lösningar, boka ett möte med teamet här.