E-sport bryter isolering
Hem GAMINGE-SPORT E-sport är ett sätt att bryta isolering

E-sport är ett sätt att bryta isolering

Publicerat av: Redaktionen

Nytidas dagliga verksamheter i Stockholm har startat en e-sportturnering för omsorgstagare inom LSS.

E-sport är ett sätt att klara av en jobbig vardag och att komma ur en isolering.

Muskelminnet tränas och man övar problemlösning.

Nytidas e-sportturnering är avgjord. Diako från Nytida Spånga Nord vann en mycket jämn final i fotbollsspelet Fifa. Och Mohammed från Norrtull Öst i Vasastan kammade hem vinsten i kampsportsspelet Tekken.

E-sport bryter isolering– Jag gjorde sit-ups innan spelet, men min taktik berättar jag inte, säger Diako och förklarar att äta, sova och dricka är bra tips för att bli en duktig spelare.

– Det känns superbra att vinna hela turneringen, säger Mohammed stolt. Motståndarna var duktiga men jag var bättre!

Arrangörerna, Mattias Lindberg, enhetsstöd på dagliga verksamheten Nytida Norrtull Öst, Julia Linde, verksamhetsutvecklare region daglig verksamhet och Hampus Lännstrand, coach på Globen Väst, menar att e-sporten har ett oförtjänt dåligt rykte.

I Nytidas dagliga verksamheter är spelen många gånger en ingång för att nå personer med en så kallad hemmasittarproblematik.

– På Nytidas dagliga verksamhet Globen Väst, där jag jobbar, finns flera personer som har varit isolerade, berättar Hampus Lännstrand. Spelen är det som får dem att komma in till verksamheten. När en person väl är här och märker att det finns andra som delar spelintresset kan det så småningom leda både till att man får nya vänner och att man prövar på andra saker.

Målet är att turneringen ska bli ett årligen återkommande event. Det är stort intresse för e-sport inom Nytidas dagliga verksamheter i Stockholm som arrangerar tävlingen.

– Vi behöver vända på perspektivet, förklarar Julia Linde. Spel kan leda till isolering, men spel kan också vara räddningen när det är tufft på andra sätt. För att lyckas behöver man sova och äta bra och att träna fysiskt är bra för att bli bättre på spelet.

– Precis som i all annan sport behöver man träna för att bli bättre. Här tränar man på att processa information och att tänka både långsiktigt och kortsiktigt, säger Mattias Lindberg.

Genom e-sporten tränar man sitt muskelminne och övar problemlösning genom att se vad som kunde ha gjorts annorlunda eller bättre. Tillsammans med andra pratar man om spelet och diskuterar och får nya kompisar.

 

Relaterade Artiklar