E-handeln minskade med 11 procent i Norden under första kvartalet
Hem UNDERSÖKNING E-handeln minskade med 11% i Norden under första kvartalet

E-handeln minskade med 11% i Norden under första kvartalet

Publicerat av: Redaktionen

Efter en lång period av tillväxt har inflation, problem i leveranskedjan och ekonomisk osäkerhet minskat konsumenternas köpkraft.

Det visar en färsk e-handelsundersökning från Salesforce.

E-handeln minskade med 11 procent i Norden under första kvartaletFörutom att försäljningen minskade med 11 procent, visar undersökningen från Salesforce en minskning av trafiken till nordiska onlinebutiker med 3 procent, samt en minskning med 10 procent i beställningar.
  • Inflation, problem med leveranskedjan, stigande el- och bränslepriser och inte minst det pågående kriget i Ukraina påverkar konsumenternas plånbok. Nedgången i e-handeln under första kvartalet kan vara en indikation på att vi snart kommer uppleva ett stort skifte när det gäller konsumenternas starka köpbenägenhet, som vi de senaste två åren har sett, säger Frank Rombouts, ehandelsexpert på Salesforce.

För återförsäljare kan det innebära att de borde se över de kampanjer som planeras för året och hitta balansen mellan att stimulera efterfrågan och optimera marginalerna. Stramare budgetar privat kan också tvinga återförsäljare att erbjuda stora rabatter och flexibla betalningsalternativ, som “Köp nu, betala senare”. Det kan ge värdefull och nödvändig flexibilitet och trygghet för kunderna. Det blir också viktigt för återförsäljare att minska eller eliminera avståndet mellan fysiska och digitala kanaler för att attrahera och behålla lojala kunder, tillägger han.

Nyckeltal för e-handel i Norden första kvartalet 2022:

  • Onlineförsäljningen minskade med 11 procent, jämfört med första kvartalet 2021
  • Trafiken till nordiska nätbutiker minskade med 3 procent
  • Antalet onlineordrar minskade med 10 procent
  • Vi handlade fortfarande mest från mobilen. 70 procent av trafiken till nätbutiker kom från mobiltelefoner, samt 65 procent av beställningarna.
  • Konverteringsgraden till nätbutiker i Norden var i snitt 1,7 procent
  • Vi spenderade i genomsnitt 96,19 USD per beställning. Detta motsvarar 937,68 SEK per dagsvaluta (5 maj 2022)
  • Surfplattor stod för den största andelen besök i nätbutiker som drivs av sociala medier (13 procent). Sedan kom mobil (9 procent) och dator (1 procent). I genomsnitt kom 7 procent av trafiken till nätbutiker från sociala medier.

Relaterade Artiklar