Dyra IPhone X kan bli ännu dyrare visar Squaretrades hållbarhetstest

iPhone X med sin fantastiska glasdesign har landat. Men med en prislapp på över 11 000 kronor och med höga reparationskostnader, ställer sig många frågan om den verkligen är värd investeringen?

Produktförsäkringsföretaget SquareTrade, som regelbundet testar robustheten på bland annat nya smartphones, har återigen visat vad modern smartphone design kan leda till när det gäller tålighet. Resultatet för iPhone X är katastrofalt.  SquareTrades tester visar att den nya fram- och baksidan i glas och avsaknaden av “Hem”-knapp gör iPhone X till den ömtåligaste iPhone någonsin.

SquareTrade Labs använder vetenskapliga robotar som tappar, böjer, tumlar och doppar enheterna i vatten, för att se hur väl de klarar vardagsanvändning. Här kan du se hela SquareTrades Hållbarhetstest av iPhone X.

SquareTrades Hållbarhetstest visar:

  • Fall på framsidan: iPhone X splittrades redan vid första fallet. Skärmen slutade fungera liksom den upphåsade funktionen för ansiktsigenkänning.
  • Fall på sidan och baksidan: Fallet på sidan orsakade anmärkningsvärt nog störst skada. Utsidan fick visserligen bara kosmetiska skador, men skärmen slutade fungera. Vid fallet på baksidan splittrades bakpanelen och lösa glasskärvor gjorde mobilen svår att hålla.
  • Vattentestet: iPhone X klarade sig ungefär som iPhone 8 och 8 Plus. Den klarade 30 minuter på drygt 1,5 meters djup (5 feet) och ljudet blev något grumligt vid uppspelning.
  • Höghastighetsfall: Höghastighetsfallet är tänkt att simulera fall från taket på en bil som kör iväg. Här fick skärm och bakpanel sprickor, men störst skada blev det på Face ID och det nya “hem”-kommandot som slutade fungera.
  • Tummeltest: 60 sekunder i tumlaren var inte heller någon höjdare för iPhone X. Även om skärmen fortfarande kände av kommandon genom sprickorna som uppstod, slutade “hem”-kommandot att fungera, vilket innebär att användare riskerar fastna i den app de råkar ha öppen.
  • Reparerbarhet: SquareTrades Master Technician noterade att iPhone X har en tunnare och dyrare OLED-skärm som kostar mer att byta ut, ett mindre moderkort, fler kablar och ett delat batteri som är svårare att ta ut. Det är kanske anledningen till att reparationskostnaden Apple anger för iPhone X är svindlande 3 063 kronor för skärmbyte och 5 909 kronor för övriga reparationer.

– Vi räknar med att betala ett högt pris för en så vacker mobil som iPhone X. Men för konsumenter riskerar prislappen bli ännu högre än de dryga 11 000 kronor de redan betalat, säger Jason Siciliano, vice president global creative director på SquareTrade.

– Apple har hävdat att glaset är det tåligaste hittills i en smartphone. Trots det är iPhone X den ömtåligaste iPhone vi någonsin testat, fortsätter Jason Siciliano. iPhone X skörhet kombinerat med en kostnad på närmare 6 000 kronor för de flesta reparationer, gör definitivt iPhone X till en risk-mobil.

SquareTrades Hållbarhetspoäng täcker ett område traditionella test inte omfattar. Poängen baseras på många olika faktorer, allt från fysiska karaktärsdrag och komponenter till resultatet av SquareTrades fall-, vatten-, böj- och tummeltest. Ju fler poäng en enhet får på en 100-gradig skala, desto större är risken att den går sönder vid en olyckshändelse.