De vill avgifta efter Black friday – startar Black Friday Detox Day
Hem E-HANDEL De vill avgifta efter Black friday – startar Black Friday Detox Day den 26 november

De vill avgifta efter Black friday – startar Black Friday Detox Day den 26 november

Publicerat av: Redaktionen

Hälften av alla svenskar planerar att handla under Black friday och det som köps mest är kläder.

Som en motvikt till köphets och fast fashion lanserar nu Blocket, Medborgarskolan och Stockholms Tillskärarakademi eventet Black Friday Detox Day den 26 november.

En dag med fokus på att inspirera fler till en mer hållbar klädkonsumtion.

De vill avgifta efter Black friday – startar Black Friday Detox Day

Kläder och textilier är en stor miljöbov och modeindustrin står för mer koldioxidutsläpp än det internationella flyget och sjötransporterna tillsammans.

Varje år köper en svensk i genomsnitt nästan 15 kilo kläder och textil, och slänger 8 kilo i soporna. Samtidigt handlar vi bara ynka 800 gram second hand. Det vill Blocket, Medborgarskolan och Stockholms Tillskärarakademi ändra på. Därför lanserar de nu ”Black Friday Detox Day”. En dag för att inspirera fler att köpa mer second hand och att ta hand om de kläder de redan har.

– Klädindustrins negativa miljöpåverkan har hamnat lite i skymundan av pratet om flygskam och köttkonsumtion, men textilindustrin står för stora utsläpp, enorm vattenanvändning och stora mängder kemikalier. Vi svenskar är bra på att lämna in till second hand, men sämre på att handla. Med den här dagen vill vi inspirera fler att se alla de fördelar som finns med att handla kläder begagnat. Som att det är billigare och att vintagekläder ofta håller högre kvalitet än nyproducerad fast fashion, säger Kitty Ehn, hållbarhetschef på Blocket.

Under dagen kommer det att bjudas på allt från klädloppis till inspirerande föreläsningar av vintagefantasten och bloggerskan Elsa Billgren och återbruksdesignern Stina Löving.

Den som vill kan också ta med sina trasiga plagg och få hjälp av studerande från Stockholms Tillskärarakademi att laga dem. Man kan också få hjälp att fota och sälja sina kläder på Blocket.

– Förr var kläder någonting dyrbart som man tog hand om och använde så länge man bara kunde, och när saker gick sönder så lagade man dem. Med den här dagen vill vi visa hur enkelt det är att laga ett par trasiga jeans eller piffa upp en tröja man tröttnat på. Genom att använda sina plagg längre kan man göra stor för både plånbok och miljö, säger Annika Westborg Arenander, verksamhetschef på Stockholms Tillskärarakademi.

Medborgarskolan och Blocket har i flera år samarbetat genom att skapa kurser tillsammans med fokus på att vårda och ta hand om istället för att köpa nytt.

– Det är så värdefullt att vi fortsatt samarbetet med Blocket i viktiga frågor kring hållbarhet och miljö. Det går helt i linje med vårt folkbildande uppdrag och det är värdefullt att kunna bidra med något om än i det lilla i de här viktiga frågorna. Jag är så stolt över att vi nu tillsammans med Blocket och Stockholms Tillskärarakademi skapat en hel dag för att inspirera fler att köpa second hand, säger Gunilla Söderström, verksamhetschef på Medborgarskolan Stockholm.

Black friday detox day går av stapeln lördagen den 26 november mellan klockan 11 och 15 i Medborgarskolans lokaler på Hagagatan 23A i Stockholm.

Relaterade Artiklar