Dött lopp mellan leveransalternativen för nätmat – click and collect nu lika stort som hemleverans
Hem E-HANDEL Dött lopp mellan leveransalternativen för nätmat – click and collect-lösningar nu lika stort som hemleverans

Dött lopp mellan leveransalternativen för nätmat – click and collect-lösningar nu lika stort som hemleverans

Publicerat av: Redaktionen

Konsumenternas önskan om valfrihet och flexibilitet har hörsammats av dagligvarubranschen, inte minst när det gäller utbudet av leveransalternativ i e-handeln.

På kort tid har utbudet av click and collect-lösningar vuxit markant – och är nu lika stort som hemleveranserna.

Det framgår av en undersökning genomförd av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av retailtech-företaget StrongPoint.

Redan före pandemin var trenden tydlig: konsumenterna önskade större valfrihet och fler leveransalternativ för sin nätmat. Och branschen har svarat an: från att hemleveranserna totalt dominerat nätmatsmarknaden, har olika hämtalternativ, så kallade click and collect-lösningar, ökat markant. Så pass att leveransalternativen nu i princip är lika stora: 50% av kunderna uppger att man i första hand väljer click and collect, medan 47% fortsatt primärt väljer hemleverans. Ser man till gruppen som uppger att man regelbundet handlar sina dagligvaror på nätet är siffran istället 45% som huvudsakligen väljer click and collect medan 55% främst väljer hemleverans. Det visar en ny undersökning från retailtech-bolaget StrongPoint.

–  Ökningen av click and collect var inte enbart en effekt av pandemin och konsumentens önskan om en kontaktfri hantering. Faktum är att vår undersökning visar att främsta anledningen till att konsumenterna väljer click and collect är att det är ”enkelt och smidigt”. Det är snarare så att kunderna idag premierar flexibilitet och valfrihet. Det är inte ”antingen eller”, utan idag behöver man kunna erbjuda både hämtasjälv- och hemleverans. Så ökar man kundnöjdheten och därmed förutsättningarna för att onlineaffären ska kunna växa, säger Magnus Rosén, Sverigechef för StrongPoint och SVP för teknisk utveckling E-handel.

Även fördelningen inom de olika click and collect-alternativen har ändrats. Mest populärt är nu hämtskåp med 47% (i anslutning till butik eller ute på stan), följt av drive thru (40%), medan andelen som hämtar i butik med hjälp av personal nu är 13%.

Dött lopp mellan leveransalternativen för nätmat – click and collect nu lika stort som hemleverans

– Upphämtning i butik växte snabbt som leveransalternativ i inledningen av pandemin. Två år senare delar hemleverans och upphämtning i butik lika på dagligvaruhandelns e-handelsförsäljning. Uppväxlingen i hela landet har breddat antalet potentiella e-handelskunder samtidigt som leveransalternativet ger kunden känslan av att styra över sin egen tid, kommenterar Joakim Wirén, detaljhandelsanalytiker på HUI research.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar