Check Point varnar: Skadliga koden Echobot riktar utbredd attack mot IoT-enheter
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Check Point varnar: Skadliga koden Echobot riktar utbredd attack mot IoT-enheter

Check Point varnar: Skadliga koden Echobot riktar utbredd attack mot IoT-enheter

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Points forskargrupp upptäckte i augusti en ökning av en ny variant av Mirai IoT Botnet som kallas för Echobot.

Check Point varnar: Skadliga koden Echobot riktar utbredd attack mot IoT-enheter 2Echobot visar sig ha riktat en utbredd attack mot en rad IoT-enheter som observerades först i maj i år. Echobot har utnyttjat över 50 olika sårbarheter och har orsakat en kraftig ökning av sårbarheten ‘Command Injection Over HTTP’, som har påverkat 34 procent av verksamheter globalt.

I augusti månad upptäckte även Check Points forskargrupp att banktrojanen Emotet botnets offensiva infrastruktur blivit aktiv igen, efter att ha haft sina tjänster nedstängda under två månader. Emotet var den största aktiva botnet under första halvåret av 2019. Trots att inga större attacker har observerats ännu så är det högst troligt att Emotet inom kort kommer att användas för att starta spam-kampanjer.

– Det är inte första gången vi ser att en skadlig kod som varit aktiv en längre tid försvinner under en period för att sedan komma tillbaka, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point. Det går helt enkelt i cykler och därför är det viktigt att skydda verksamheten både från nya och gamla hot.

Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point, och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.

Relaterade Artiklar