Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Check Point varnar: Kalla kriget återkommer 2020 – nu i IT-världen

Check Point varnar: Kalla kriget återkommer 2020 – nu i IT-världen

Publicerat av: Redaktionen

Check Point förutspår att sponsrade cyberattacker från nationer kommer att eskalera mot offentliga institutioner, kritisk infrastruktur och storföretag när spänningarna ökar i världen.

Check Point varnar: Kalla kriget återkommer 2020 – nu i IT-världen 3Förutsägelserna för år 2020 baserar sig på den tekniska utvecklingen, hotlandskapets utveckling under de gångna åren och Check Points egen forskning.

– I en alltmer digitaliserad värld, ökar möjligheterna för cyberkriminella och andra aktörer att ställa till skada, påverka eller utsätta människor för skada, säger Fredrik Johansson, säkerhetsexpert på Check Point. Vi tycker det är viktigt att försöka upplysa och utbilda människor om hur hotlandskapet kommer utvecklas.

– För att ge ett konkret exempel på hur påtagliga cyberhoten är idag, så har vår tjänst ThreatCloud blockerat nästan 90 miljarder incidenter varje dag under det senaste året, vilket kan jämföras med att det görs i snitt sex miljarder Google-sökningar per dag.

Check Points förutsägelser är:

1. Ett nytt kallt krig

Det kommer att bli ett nytt kallt krig, men den här gången digitalt. Denna utveckling kommer sig av att väst och öst i allt högre grad separerar sin teknik och information. Det pågående handelskriget mellan USA och Kina driver ytterligare på denna utveckling. Cyberattacker kommer också i högre grad att användas som proxykonflikter mellan mindre länder, där stora nationer går in och finansierar och underblåser dem, så att de kan konsolidera och utöka de områden som de har inflytande över. De senaste cyberoperationerna mot Iran, är ett tecken på denna utveckling.

2. Fake news 2.0

Inför det amerikanska presidentvalet 2016 började falska nyheter spridas med hjälp av artificiell intelligens. Det innebar att politiska aktörer kunde skapa specialteam som planterade och spred falska nyheter för att undergräva stödet för motståndarna. Amerikanska kandidater kan förvänta sig att icke-amerikanska grupper redan har börjat planera eller genomföra aktioner för att påverka valet 2020.

3. Cyberattacker mot infrastruktur ökar

Vi har redan sett en rad attacker mot infrastrukturtjänster, såsom el, vatten, gas, telefoni och transporter, och detta kommer att öka under nästa år. Ofta använder dessa tjänster äldre teknik som är sårbar för intrång eftersom uppgraderingar kan innebära driftsavbrott eller stopp. På statlig nivå måste säkerheten stärkas för denna typ av grundläggande tjänster.

4. Riktade ransomware-attacker ökar

Under 2019 ökade antalet riktade ransomware-attacker, som siktade in sig på ett specifikt företag, en myndighet eller en viss del inom hälso- och sjukvård. Det är också uppenbart att angriparna ägnar tid och resurser åt att samla in information om sitt offer, så att de kan orsaka maximal skada, vilket gör att de kan trissa upp lösensummorna. Attacker har blivit så allvarliga att FBI har mjukat upp sin hållning när det gäller att betala lösen. De erkänner nu att företag i vissa fall kan behöva överväga det alternativet för att skydda aktieägare, anställda och kunder. Detta kommer i sin tur att öka verksamheters vilja att teckna försäkring mot ransomware, som i sin tur ytterligare kommer att öka kraven på lösen.

5. Phishing-attacker breddar sina kanaler

E-post är fortfarande nummer ett som attackvektor. Men cyberkriminella börjar också i allt större utsträckning använda en rad andra attackvektorer för att lura sina offer att dela sin personliga information, inloggningsuppgifter eller till och med skicka pengar. Vi kommer kunna se phishing-attacker via sms eller via meddelanden på sociala medier och spelplattformar.

6. Mobilattacker ökar kraftigt 

Första halvåret 2019 ökade attackerna mot mobila banktjänster med 50 procent jämfört med 2018. Denna skadliga programvara kan stjäla betalningsdata, information och pengar från offrens bankkonton och nya versioner finns tillgängliga för alla som är villiga att betala skaparna av den skadliga koden. Phishing-attackerna kommer också att bli allt mer sofistikerade och effektiva för att kunna locka mobila användare att klicka på skadliga webblänkar.

Relaterade Artiklar