Check Point: Se upp för falska Clubhouse-appar som stjäl persondata
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Check Point: Se upp för falska Clubhouse-appar som stjäl persondata

Check Point: Se upp för falska Clubhouse-appar som stjäl persondata

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point har identifierat falska Clubhouse-appar för Android-enheter som stjäl användarens personuppgifter.

Check Point: Se upp för falska Clubhouse-appar som stjäl persondata

En av dessa appar hittades i Google Play Store vilket tyder på att en falsk Clubhouse-app har kringgått Googles säkerhetsskydd.

Det ljudbaserade sociala nätverket Clubhouse kräver inbjudan för medlemskap och har hyllats av kändisar som Oprah Winfrey och Elon Musk, trots att det fortfarande är i betaversion. På en månad ökade nätverket från två till tio miljoner användare.

Clubhouse finns endast tillgängligt för iOS och iPhone. Applikationen finns därför inte tillgänglig i Google Play Store, men trots detta har Check Points forskare hittat falska Clubhouse-appar för Android-enheter som stjäl användarens personuppgifter.

– Clubhouse kostar inget för användaren, men om du inte betalar för det är du inte kunden, utan produkten, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point. Check Point har hittat falska appar som försöker utnyttja Clubhouse men även den officiella applikationen från Clubhouse har fått kritik för bristande säkerhet gällande integritet och skydd av innehållet på plattformen.

Säkerhetstips mot skadliga appar:

1. Installera bara appar från betrodda källor, såsom officiella appbutiker. Kom ihåg att Clubhouse just nu endast finns för iOS.

2. Granska behörigheterna som en applikation kräver för åtkomst till kontakter och data på din enhet: klicka inte bara på “Acceptera alla”.

3. Lita inte automatiskt på en rekommendation eller inbjudan till en app.

4. Installera en säkerhetslösning på din enhet för att skydda mot potentiellt skadliga program.

Relaterade Artiklar