Cardia ökar tryggheten vid begagnad bilförsäljning mellan privatpersoner
Hem NYHETER Cardia ökar tryggheten vid begagnad bilförsäljning mellan privatpersoner

Cardia ökar tryggheten vid begagnad bilförsäljning mellan privatpersoner

Publicerat av: Redaktionen

Privathandeln av begagnade bilar sjunker medan försäljning ökar hos bilhandeln.

Cardia ökar tryggheten vid begagnad bilförsäljning mellan privatpersoner 1

Ladda ner Cardia applikationen på Google play eller App-Store.

Anledningen till förändringen är att bilköparna söker trygghet och finansiering som enbart bilhandlaren kan erbjuda. Hos bilhandlaren får bilköparen information om bilens skick (varudeklaration), finansieringsmöjlighet, garanti och köpet omfattas av konsumentköplagen som innebär bland annat att bevisbördan ligger hos bilhandlaren under 6 första månader efter bilköpet. Denna trygghet tillkommer med en prislapp, i snitt är bilköp 10,000 – 20,000 kr dyrare hos bilhandeln än privathandeln.

Att sälja bilen privat anses vara jobbigt på grund av oseriösa spekulanter som ofta lägger ett skambud för bilen, eftersom en bilägare inte erbjuder information om bilens skick (varudeklaration), finansieringsmöjlighet, garanti eller skydd av konsumentköplagen i samband med försäljning är målgruppen väldigt liten och ofta leder det till att bilen inte blir såld.

-Idag kan man se en ökning av bilägare som vänder sig till bilhandeln för försäljning av bilen även fast bilhandlaren betalar i snitt 10,000 kr – 20,000 under marknadsvärdet, säger Thomas Abraham, Marknadsansvarig på Cardia.

Nackdelen med bilhandlarna är att vid inköp sker det under bilens marknadsvärde och över bilens marknadsvärde vid försäljning.  Marginalerna som bilhandlarna tar är nödvändiga för att deras verksamhet ska kunna gå runt. I snitt omsätter bilhandlaren 20,000 – 40,000 kr vid försäljning av en bil (inräknat på marginalerna ifrån inköp och försäljning). Omsättningen ska täcka kostnader för lokalen, personalen, förberedelse för försäljning och vinstmarginal skatten. Marginalerna hos bilhandeln ökar förlusten för bilägaren och bilköparen mer än bilens naturliga värdeminskning.

Cardia – Lättare att sälja och lättare att köpa begagnad bil.

Cardia är Sveriges första mobilapplikation för bilförsäljning mellan privatpersoner, målet är förbättra privathandeln genom att erbjuda samma villkor som en bilhandlare vid försäljning fast till rätt marknadsvärde. Vår vision är att privatpersoner ska kunna ta del av produkter/tjänster ifrån banker, garanti- och försäkringsbolag utan att behöva vända sig till en bilhandlare, därav är Cardia en applikation som används för försäljningen av bilen och ingen marknadsplats.

Vid användning av applikationen under försäljningen erbjuder bilägaren; information om bilens skick/historik (varudeklaration), finansieringsmöjlighet, 12 månaders garanti, 14 dagars försäkring och bilköpet omfattas av konsumentköplagen, eftersom att Cardia övertar ansvaret efter försäljningen. Detta innebär att bilägaren når ut till samma målgrupp som en bilhandlarna utan att behöva förlora 10,000 – 20,000 kr vid försäljningen.

-Bilköp handlar ofta om mycket pengar och eftersom majoriteten av privatpersoner inte har så mycket kunskap om bilar ökar risen för att bli lurad. Oron privatpersoner känner kring bilköp på privathandeln är bland annat dolda fel, bedrägeri kring ägarbytet, betalning och skulder på bilen, säger Thomas Abraham.

Genom att digitaliserat privathandeln har Cardia avlägsnat alla risker vid bilförsäljningen. Innan bilförsäljningen måste bilägaren utföra ett Cardia-test som utförs av opartiska bilprovningsstationer, detta för att bilköparen ska se information om bilens skick/historik innan bilköpet. För bådas trygghet sker även betalningen och ägarbytet applikationen med tillsyn ifrån Cardia. När banken har bekräftat att betalningen är mottagen till Cardias klientmedelskonto påbörjas ägarbytet och Cardia ansvarar för utbetalning av försäljningssumman till säljaren. Processen sker automatiskt och tar endast ett par minuter.

-Cardia grundades efter att ägarna råkat ut för bilköp med dolda fel och stod utan hjälp när bilen slutade fungerade. Med Cardia slipper andra råka ut för samma dåliga erfarenheter och förlora flera tusenlappar på bilen, fortsätter Thomas Abraham.

Vid bilförsäljning via applikationen tar Cardia en administrationsavgift på 3,000 kr oavsett bilens försäljningspris. Tjänsten är helt kostnadsfri för bilköparen som även får Cardias trygghetspaket på köpet som innefattar 12 månader garanti, 14 dagars försäkring och skydd under konsumentköplagen. Cardias trygghetspaketet gäller mot plötsliga fel  och gäller utan självrisk.

Relaterade Artiklar