Canon presenterar idag sin första Cinema EOS 8k fullformatskamera
Hem PRODUKTNYHETER Canon presenterar idag sin första Cinema EOS 8k fullformatskamera

Canon presenterar idag sin första Cinema EOS 8k fullformatskamera

Publicerat av: Redaktionen

EOS R5 C är kompakt och lätt – en Cinema hybridkamera för nästa generations innehållsskapare.

Canon presenterar idag EOS R5 C, en kraftfull Cinema hybridkamera som kombinerar Cinema EOS-sortimentets alla professionella filminspelningsfunktioner med EOS R‑systemets fotokapacitet.

Via en högupplöst CMOS fullformatssensor, en DIGIC X-processor och RF-fattningen möjliggörs högklassig 8k filminspelning, samt 45 megapixels stillbildstagning med bildserier på upp till 20 bilder per sekund. Allt i ett enda kamerahus. EOS R5 C bygger på den nyskapande inverkan som EOS 5D Mark II fick på filmindustrin – nu i ett kompakt och flexibelt kamerahus utformat för behoven hos den nya generationens innehållsskapare och solofilmare. Och när det gäller Cinema EOS-sortimentet tillkännager Canon även en kommande viktig uppgradering för den lovordade EOS C70. Via uppdaterad firmware, med bland annat tillägg av 12-bitars Cinema RAW Light-inspelning, förbättras den redan fantastiska kapaciteten hos Cinema EOS.

Canons första Cinema EOS hybridkamera

Canon presenterar idag sin första Cinema EOS 8k fullformatskamera

EOS R5 C, Canons första 8k Cinema hybridfullformatskamera

EOS R5 C är först i Cinema EOS-systemet med intern 8k 30p RAW-inspelning och upp till 60p när en extern strömkälla används. Resultatet blir enastående klarhet och oändliga möjligheter vid efterbearbetningen. Och med det interna aktiva kylsystemet kan innehållsskaparna glädja sig åt många timmars tagningar i högkvalitativ 8k. Med HDR-stöd via PQ och HLG samt Canons eget populära Log 3 gamma, kan filmmakarna ta hisnande, verklighetstrogna videofilmer och förverkliga mer uttrycksfulla möjligheter för att få tittaren att verkligen fördjupa sig i innehållet.

Kameran har Canons uppskattade Dual Pixel CMOS AF‑system, med ögonföljande autofokus och EOS iTR AF X, som säkerställer exakt fokus varje gång. Den här avancerade autofokustekniken spårar personers ögon i realtid och kan till och med följa deras huvuden när de tittar bort från kameran. Kameran arbetar tillsammans med den optiska bildstabiliseringen i kompatibla objektiv och har elektronisk bildstabilisering med koordinerad kontroll, som dämpar skakningar vid handhållen tagning och ger ett jämnt resultat och skarpa bilder.

Med 45 megapixels sensor och DIGIC X-processor har EOS R5 C spetsteknik för stillbildstagning och tar blixtsnabba bildserier på upp till 20 bilder per sekund. DIGIC X-processorn medför också nyheter för brusbearbetningen, med en känslighet så hög som 51 200 ISO – perfekt för tagningar i svaga ljusförhållanden, till exempel på sportevenemang inomhus. 10-bitars HEIF-bilder ger fotograferna större kreativ frihet, utökat dynamiskt omfång och färgomfång. Det finns också ytterligare alternativ med intervalltimern, som kan ge fantastisk högupplösta tidsintervallfilmer.

Strömlinjeformade 8k arbetsflöden

EOS R5 C spelar in Cinema RAW Light internt för att upprätthålla högklassig 12-bitars tagning med stort dynamiskt omfång och färgomfång – allt i en hanterbar filstorlek. Canon har också introducerat tre nyutvecklade varianter av RAW, inklusive RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) och RAW LT (Light Quality), så att man kan välja läge utifrån tagningsbehov och produktionsprocesser. Kameran har två kortplatser för att skapa flexibla arbetsflöden – CFexpress 2.0 Type B samt UHS-II SD – som möjliggör avancerad samtidig inspelning där olika format, upplösningar och bit-djup kan spelas in på varje kort samtidigt. Detta inkluderar också ljudinspelning vid tagning i 4k 120p. Förutom 12-bitars Cinema RAW Light stöder EOS R5 C Canons populära 10-bitars XF-AVC-format upp till 810 Mbit/s och mycket flexibla MP4-alternativ. Med sin 8k fullformatssensor möjliggör EOS R5 C 4k- och Full HD-inspelning med exceptionell klarhet, färg och lågt brus genom intern översampling. Detta underlättar också inspelning av innehåll med hög bildfrekvens i 4k 120p upplösning, utan att beskära bildvinkeln och med bibehållen autofokusfunktion.

Flexibilitet och anslutningsmöjligheter

Med EOS R5 C får proffsen ett flexibelt verktyg för att bemöta de allt större krav som ställs på innehållsskapare. Kameran har den innovativa RF-fattningen, som har ett kort flänsavstånd och en 12-polig anslutning för snabbare kommunikation mellan kamerahus och objektiv. EOS R5 C kan användas med alla objektiv i Canons sortiment av EF-, RF- och Cinema-objektiv liksom med tredje parts anamorfiska objektiv, för att få ett bredare bildförhållande för silverskärmen. Efterfrågan på VR-innehåll växer och kombinationen av 8k video med Canons nya Dual Fisheye-objektiv RF 5.2mm F2.8L underlättar produktion av imponerande VR-innehåll, från tagning till redigering. Förutom flexibla objektiv har kameran samma multifunktionella tillbehörsfäste som finns på EOS R3 och XF605, så att man kan direktansluta och strömförsörja till exempel Canons DM-E1D stereomikrofon, Canon Speedlight 470EX-AI och TASCAM:s CA-XLR2d Audio XLR-adapter. EOS R5 C har också en speciell ingång/utgång för tidskod för integrering i en professionell lösning där flera kameror används. Med dessa avancerade anslutningsmöjligheter kan filmarna använda appen CTM (Content Transfer Mobile)[ii] för FTP-överföringar och redigering av ML-G2 metadata – perfekt för nyhetsreportage och solofilmare.

Kompakt och välbekant kamerahus

EOS R5 C erbjuder det bästa från två världar och har två separata menyer för stillbilder och video – EOS R-systemet och Cinema EOS-gränssnittet. Genom en ratt med 3 positioner kan fotograferna enkelt växla mellan lägena och få åtkomst till relevanta inställningar. Med 13 programmerbara knappar och en mängd professionella videofunktioner skapar kameran otroliga anpassningsmöjligheter. EOS R5C är en riktig kraftkälla och har även en 0,5 tums högupplöst OLED-sökare med 5,76 miljoner punkter för noggrann bildanalys, en punktmatrisdisplay upptill för snabb kontroll av kamerainställningarna och en ljusstark vinklingsbar 3,2 tums HD LCD-skärm för bekväm visning från olika vinklar under dag- eller nattetid.

EOS R5 C designades med tanke på solofilmare och har ett ultralätt 680 g chassi, alltså den hittills minsta och lättaste Cinema EOS-kameran. Trots sin kompakta storlek har kameran ett tåligt hölje i magnesiumlegering och den är damm- och vattenavvisande genom sin intuitiva design som separerar luftflödet från de elektriska komponenterna.

Firmware-uppdatering för EOS C70

Den senaste C70 firmware-uppdateringen öppnar upp avancerade möjligheter, inklusive ett tillagt alternativ för Cinema RAW Light LT 4k-inspelning och en XF-AVC proxy-inspelningsfunktion som stöd för detta. För EOS C70 skapar uppdateringen nya kreativa möjligheter och förbättrad bildkvalitet tack vare Cinema RAW Light LT och nya alternativ för bild- och intervallinspelning, till exempel Stop Frame Animation och tidsintervallfilmer. Med den firmware som släpptes i december 2021 får filmmakarna också större flexibilitet vad gäller val av objektiv. Ytterligare 12 objektiv[iii]  kan väljas om objektivadaptern EF-EOS R 0.71x används, med fullständig optisk korrigering, metadata och stöd för autofokus.

EOS R5 C är den hittills minsta och mest mångsidiga Cinema EOS-kameran – den ultimata hybriden. Den här kameran står redo att ge allt som professionella innehållsskapare önskar – från smidiga arbetsflöden med 8k video till snabba, högkvalitativa stillbilder.

 

Relaterade Artiklar