Black Friday: 10 knep för att lyckas med kapen och undvika fällorna
Hem NYHETER Black Friday: 10 knep för att lyckas med kapen och undvika fällorna

Black Friday: 10 knep för att lyckas med kapen och undvika fällorna

Publicerat av: Redaktionen

Vad är Black Friday?

Black Friday: 10 knep för att lyckas med kapen och undvika fällorna 2Black Friday, som i år infaller den 23 november, är årets största readag både på nätet och i fysiska butiker. Traditionen kommer från USA där Black Friday alltid inträffar dagen efter Thanksgiving, som är en stor högtid. I och med att fredagen är en klämdag som ofta spenderas med familj och vänner har det utvecklats till en stor shopping- och readag som start på julhandeln.

Black Friday-fenomenet har funnits sedan 2013 i Sverige och har sedan dess vuxit snabbt. Numera är det den enskilt största shoppingdagen i Sverige. I år förväntas Black Friday växa med 20 % till över sex miljarder.

Vad kan jag förvänta mig av Black Friday?

Först och främst ska du vara förberedd på att det kan bli en hektisk och frustrerande dag. Produkter du är på jakt efter kan vara slutsålda och hemsidor kan vara mycket långsamma och kanske rent av gå ner på grund av hög belastning. Det kan också hända att du blir ”utkastad” mitt under betalningsprocessen på grund av den massiva trafiken på nätet.

Men det också en spännande shoppingdag där du har goda chanser att göra bra inköp och spara mycket pengar. I stort sett alla etablerade butiker och kedjor deltar i Black Friday och har annonserat att de kommer ha bra erbjudanden.

Ett bra Black Friday-erbjudande är beroende på produktkategori en rabatt på 20-40 procent jämfört med det normala priset. PriceRunner, som är Sveriges största jämförelsetjänst med över 1,8 miljoner produkter, har sammanställt denna 10-punktsguide till hur du shoppar smartast på Black Friday.

Tio goda råd till de bästa Black Friday-kapen

  1. Skriv en inköpslista i förväg
  2. Jämför priser
  3. Kolla andra kostnader
  4. Tänk på miljön
  5. Dubbelkolla det du köper
  6. Köp från seriösa butiker
  7. Kolla om det är enkelt att returnera
  8. Slå till snabbt
  9. Betala med faktura
  10. Använd ångerrätten

1. Gör en inköpslista i förväg

Det är viktigt att göra en budget. Hur mycket pengar har du tänkt handla för? I snitt planerar svensken att handla för 3.000 kr på Black Friday.

Det är också lätt att lockas av de stora rabatterna, men när allt kommer omkring, är det verkligen en produkt du har användning för? Det bästa är att göra en inköpslista i förväg. Kanske kan du passa på att handla alla julklappar du behöver redan på Black Friday?

Det är också bra att ta reda på vilka butiker som planerar stora kampanjer innan Black Friday drar igång. Det kan du göra på www.pricerunner.se/blackfriday.

Om du har en idé om vad du är på jakt efter, kan du göra en plan för vilka butiker du ska besöka. Det kan löna sig att besöka några av de mindre nischade butikerna på nätet då de ofta har bra erbjudanden inom sitt område.

2. Jämför priser

Men hur kan du hitta bra Black Friday-erbjudanden? De flesta etablerade butiker och kedjor kommer ha Black Friday-reor. Men här gäller det att höja ett varningens finger. För en del butiker passar på och höjer priserna inför Black Friday. De reor och rabatter de lockar med på Black Friday kan därför vara kraftigt överdrivna.

Undvik därför att titta på vilka procentuella sänkningar som butikerna lockar med. Det viktiga är att jämföra priserna mellan butiker och också titta på vad priset varit tidigare. På www.pricerunner.se kan du jämföra priset på 1,8 miljoner produkter från 5.700 butiker. För varje produkt och butik kan du se vad priset varit historiskt. På så sätt hittar du alltid det lägsta priset och undviker att bli förförd av höga procentuella rabatter.

3. Kolla andra kostnader

Många butiker har en gräns för när de skickar produkten till dig utan fraktavgift. Typiskt sett är den gränsen 500 kr, men det kan variera. En del butiker höjer gränsen för fraktfritt på Black Friday. Så även om du handlat i en butik tidigare bör du kolla vilken gräns butiken har på Black Friday.

4. Tänk på miljön

Undvika att köpa onödiga saker som du inte tror du kommer använda. Läs omdömen från andra användare som redan köpt produkten för att undvika produkter av låg kvalitet som lätt går sönder. Det kan också vara en bra idé att tänka till en extra gång innan du köper från en butik i ett annat land, till exempel Kina, då långa frakter av enskilda produkter kan vara dåligt för miljön.

5. Dubbelkolla det du köper

Det kan ibland bli hetsigt på Black Friday, så dubbelkolla det du köper så att du får rätt storlek, färg och modell. En bra idé är också att kolla om butiken uppger att de har varan i lager. Annars kan det dröja till efter nyår innan du får leverans eftersom butiker kan ha svårt att göra tilläggsinköp under julhandeln.

6. Köp från seriösa butiker

Att få bra service och snabb leverans är ofta viktigare än det absolut lägsta priset. Undersök butiken noggrant om erbjudande är ovanligt bra. Är det en svensk butik? Titta närmare vad som står på sidans ”Om oss”. Är texten korrekt översatt till svensk? Liknar det en professionell butik? Har butiken en ovanligt lång leveranstid?

Använd kritiskt tänkande och sunt förnuft när du stöter på en butik på nätet som du inte har hört talas om tidigare. Ger butiken ett seriöst intryck? Om du är osäker, kolla vad andra kunder lämnar för betyg och omdömen på PriceRunner.

Om du kan hitta butiken på www.pricerunner.se/blackfriday så kan du vara säker på att det är tryggt och säkert att handla där.

7. Kolla om det är enkelt att returnera

Ibland blir det fel. Kolla därför vilka returvillkor som butiken har för köp på Black Friday. En sak som kan vara extra viktig att kolla är om butiken tar betalt för returer.

8. Slå till snabbt

En del butiker kommer börja med rean redan före Black Friday. Men de allra flesta butiker kommer släppa sina kanonerbjudanden direkt vid midnatt till den 23 november. Slå till snabbt – eftersom butikerna brukar ha de bästa erbjudanden i ett begränsat utbud. De bästa erbjudandena kan därför vara slutsålda på några få minuter, så det gäller för köparna att vara snabbt ute.  Men även om du måste vara snabb på att slå till, är det fortfarande viktigt att jämföra priser för att utvärdera hur bra erbjudandet verkligen är.

Så om du vill vara helt säker på att få tag i de bästa erbjudandena så ska du sitta redo vid datorn när klockan slår 00 och vi går in på Black Friday-dygnet. På PriceRunner räknar vi att ha aktuella reapriser direkt efter midnatt. Det är under tidsperioden mellan 00 och 01 som det är flest besökare i nätbutikerna.

9. Betala med faktura

Det finns många smidiga sätt att betala på. Men om du betalar med faktura så kan du hålla inne med betalningen om något skulle visa sig vara fel med leveransen. Var dock noggrann med att kolla om det tillkommer några extra avgifter när du betalar med faktura. Superviktigt är också att betala i tid – annars kan räntan ticka på och bli riktigt kostsam.

10. Använd ångerrätten

Det är en fördel vid e-handel att du faktiskt kan skicka tillbaka en produkt som du inte vill ha.

För köp inom EU gäller att du har två veckors ångerrätt från dagen efter du fått en vara levererad. Detta gäller även för köp på Black Friday.

Relaterade Artiklar