Begagnathandeln för cyklar rusar – var femte vill köpa elcykel
Hem NYHETER Begagnathandeln för cyklar rusar – var femte vill köpa elcykel

Begagnathandeln för cyklar rusar – var femte vill köpa elcykel

Publicerat av: Redaktionen

Våren är här – och med det också svenskarnas sug efter begagnade cyklar.

Begagnathandeln för cyklar rusar – var femte vill köpa elcykel 2Den senaste tiden har utbudet – och efterfrågan gått upp rejält på Blocket. Hetast är barncyklar och damcyklar där åtta av tio säljs inom en vecka. Även bland elcyklarna har utbudet och efterfrågan skjutit i höjden och en ny undersökning från Kantar Sifo visar att var femte vill köpa en elcykel inom det närmaste året.

Allt fler köper begagnade cyklar, något som märks av hos Blocket. Just nu är det högtryck i kategorin och suget efter en tvåhjuling är stort. Allra högst tryck är det bland begagnade barncyklar och damcyklar där åtta av tio cyklar säljs inom en vecka. Prisspannet bland barncyklarna är stort och det går att hitta en barncykel allt från någon hundralapp till strax över 20 000 kronor. Och faktum är att barncyklarna blivit allt mer utrustade och mer påkostade över åren. Medianpriset på en barncykel har gått från 500 till 800 kronor på bara några år.

– Cykelintresset på andrahandsmarknaden är stort både bland köpare och säljare eftersom det finns mycket pengar att tjäna. Det är stor omsättning på cyklar, framförallt barncyklar som på senare tid blivit allt mer rikligt utrustade, avancerade och därigenom också dyrare, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Elcykeln fick ett rejält uppsving i samband med det statliga elcykelbidraget. Trots det är det idag endast sju procent som äger en elcykel, visar en färsk undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket. Men, det är desto fler som kan tänka sig köpa en elcykel. Var femte, 18 procent, svarar att de kan tänka sig köpa en elcykel närmaste året, och störst är suget bland de mellan 18-29 år (23 %).

Både utbudet och försäljningstakten av elcyklar på Blocket har fått ett uppsving senaste tiden. Från 39 procent av alla elcyklar sålda inom en vecka april 2018 till 51 procent april månad i år. Ökat utbud har också lett till en prisnedgång. Köpläge med andra ord. Från 11 200 kronor i medianpris 2018 till ett medianpris om 10 000 kronor april 2019.

– Elcykeln har kommit starkt på kort tid och har blivit ett populärt färdmedel till och från jobbet. De har också utvecklats för fler ändamål. Idag finns elcyklar för allt från vardagsturerna, till skogsturerna till lastcyklar som blivit ett komplement till bilen. Att nästan var femte kan tänka sig köpa en elcykel pekar också på att efterfrågan kommer att bli än större framöver, avslutar Tero Marjamäki.

Mest sökt i kategorin cykel (1-30 april)

 1. Elcykel
 2. Crescent
 3. Scott
 4. Racer
 5. Damcykel
 6. Skeppshult
 7. BMX
 8. Hybrid
 9. Trek
 10. Canyon
 11. BMX
 12. MTB
 13. Specialized
 14. Monark
 15. Bianchi

Barncykel:

Medianpris: 800 kr. 79 % säljs inom en vecka.

Damcykel:

Medianpris: 1 500 kr. 82 % säljs inom en vecka.

Herrcykel:

Medianpris: 1 500 kr. 73 % säljs inom en vecka.

Mountainbike:

Medianpris: 2 500 kr. 74 % säljs inom en vecka.

Racer:

Medianpris: 5 700 kr. 66 % säljs inom en vecka.

Elcykel:

Medianpris: 10 000 kr. 51 % säljs inom en vecka

Säljstatistiken kommer från Blocket och avser 1-30 april 2019. Säljtiden baseras på hur snabbt de sålts inom en vecka.

Undersökningen genomfördes den 22-27 mars i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. 2399 svar samlades in från svenska allmänheten i åldersgrupp 18-79 år.

Relaterade Artiklar