Axfood ny delägare i Mathem när Mat.se och Mathem samarbetar
Hem MAT.SE Axfood ny delägare i Mathem när Mat.se och Mathem samarbetar

Axfood ny delägare i Mathem när Mat.se och Mathem samarbetar

Publicerat av: Redaktionen

Axfood ingår ett strategiskt samarbete med Mathem, och blir ny delägare i bolaget, genom att Axfood avyttrar Mat.se mot betalning i aktier i Mathem, en stark renodlad e-handelsaktör inom hemleveranser.

Samtidigt ingår Mathem ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab.

Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis för Mat.se uppgår till 688 miljoner kronor och betalning sker i nyemitterade aktier i Mathem motsvarande en ägarandel om 16,5 procent.

Som en del i ett strategiskt partnerskap har Axfood AB (”Axfood”) ingått avtal om att avyttra verksamheten i sin renodlade e-handelsaktör Mat.se till Mathem i Sverige AB (“Mathem”) mot betalning i nyemitterade aktier i Mathem. Genom att kombinera Mat.se med Mathem skapas synergier och skala som ger bättre möjligheter att utveckla ett starkt erbjudande inom den renodlade e-handeln med hemleveranser. Axfoods bolag Dagab Inköp och Logistik AB (”Dagab”) har samtidigt tecknat ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal med Mathem som inkluderar samarbete kring inköp, sortiment och logistik. Den e-handelslogistik som Mat.se idag nyttjar, lager och transport, är en del av Dagab och ingår inte i affären.

– Tillsammans med Mathem skapar vi nu ett starkare och bättre renodlat e-handelserbjudande för Mathems och Mat.se:s kunder. Det långsiktiga leverans- och samarbetsavtal som Dagab och Mathem ingår bidrar ytterligare till att stärka erbjudandet mot konsument, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Axfood ny delägare i Mathem när Mat.se och Mathem samarbetar

– Kombinationen av Mat.se och Mathem blir en riktig tungviktare på marknaden för e-handel av dagligvaror med hemleverans. Sammangåendet med Mat.se, som har en så väletablerad tjänst och spännande produkt, innebär många fina synergier, som kommer att resultera i ett spännande och starkt gemensamt kunderbjudande som alla vinner på. Kunderbjudandet spetsas även till ytterligare tack vare partnerskapet med Dagab kring inköp och logistik. Jag ser fram emot ett tätt och givande samarbete med Axfood framöver, säger Johan Lagercrantz, vd för Mathem.

– Vi välkomnar Axfood som ägare och partner i Mathem. Axfoods ledande position och kunnande inom bra och hållbar mat kommer att ytterligare stärka Mathems kunderbjudande och vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att stödja Mathem på deras spännande tillväxtresa, säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik, som är Mathems största ägare.

Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis uppgår till 688 miljoner kronor. Värderingen av Mat.se är i linje med värderingen av Mathem och innebär en multipel om 1,5 gånger bolagets omsättning under de senaste tolv månaderna per den 30 september 2021.

Genom affären kommer Axfoods ägarandel i Mathem att uppgå till 16,5 procent, vilket efter transaktionens genomförande gör Axfood till Mathems näst största ägare. Axfood kommer att vara representerat i Mathems styrelse med en ledamot. Axfood har åtagit sig att delta med upp till cirka 80 miljoner kronor i en eventuell finansieringsrunda under 2022 och har därefter likt övriga aktieägare i Mathem företrädesrätt att teckna sin pro rata-andel i ytterligare framtida finansieringsrundor.

Transaktionens genomförande är villkorad av godkännande från Konkurrensverket, vilket väntas under första kvartalet 2022. Affären presenteras närmare i samband med Axfoods digitala kapitalmarknadsdag den 16 december.

Relaterade Artiklar