Hem NYHETER Årets jul firades med många och långa mobilsamtal

Årets jul firades med många och långa mobilsamtal

Publicerat av: Redaktionen

Att fira högtider uppkopplade på distans har blivit vardag för många men nu visar Telias egna data att vanliga mobilsamtal haft störst betydelse under årets julvecka.

Årets jul firades med många och långa mobilsamtal 3Det pratades både fler tillfällen och längre jämfört med 2019 – där både gotlänningar och seniorer stod för nära en 50 procentig ökning av sin samtalslängd. Mest pratglada var svenska folket dagen före julafton.

Enligt Telias egna data har mobilnätet gått varm under årets julvecka och vanliga mobilsamtal har varit viktiga i firandet. Svenskarna pratade som mest dagen före julafton, då samtalen var 25,1 procent längre än en normal onsdag. Under vecka 52ökade antalet samtal med 6,5 procent och samtalslängden med hela 36,5 procent jämfört med samma vecka 2019. Seniorerna imponerade mest med 14,3 procent fler samtal som var hela 47,7 procent längre. Sett till regionala skillnader var gotlänningarna mest pratglada med en ökning på 41,5 procent.

Det var inte bara samtalen som stack ut i år. Vanliga sms har sedan en tid tillbaka haft en nedåtgående trend men fick under julveckan en comeback. Även här stod seniorerna för den största ökningen och skickade nästan 11 procent mer sms under julen. Sett till region var sms populärast i Jämtland, med en ökning på 4,5 procent.

– Att julen blev annorlunda i år har inte undgått någon men att traditionella mobilsamtal fick en sådan betydelse överraskar. Vi ser också att många loggade ur mer än väntat under självaste julafton och det kan bero på många faktorer. Färre reste iväg och det öppnade nog upp för att sprida ut firandet och den uppkopplade gemenskapen under hela veckan. Dessutom blev även utomhusjular något av en trend i år, säger Henrik Lönnevi, konsumentchef på Telia.

Fullspäckad jul även framför teven
Även underhållningen tog rejält med plats under juldagarna. Mellan den 23–27 december ökade tv-tittandet med 7,3 procent jämfört med samma period 2019. Mest bänkade framför teven var julfirarna under annandagen, men ökningen sett till förra året var som störst den 27 december med 18 procent. Streaming sköt i höjden med en ökning på 37,4 procent och som mest under julafton med hela 49procent jämfört med samma period året innan.

– Att bidra till att människor kan umgås trots distans känns väldigt bra. En spaning framåt är att uppkoppling kommer att bli ännu viktigare nu när det har blivit så tydligt vilka möjligheter och upplevelser det tillför i människors liv. Därför fortsätter vi att utveckla tjänster som förbättrar vardagen för ännu fler, säger Henrik Lönnevi.

Gävleborgsborna såg mest på vanlig tv under julen medan invånarna i Blekinge föredrog streaming. Den traditionella stunden med Kalle Anka och hans vänner var populärast bland tv-tittarna i Västra Götaland, men streamades mest av stockholmarna.

Relaterade Artiklar