Hem NYHETER Allt det du behöver veta när du ska köpa en riktigt bra TV

Allt det du behöver veta när du ska köpa en riktigt bra TV

Publicerat av: Redaktionen

Vilken är den bästa TV:n? Hur får man egentligen bäst bild? Är de färgerna, kontrasten eller betraktningsvinkeln som är viktigast?

Allt det du behöver veta när du ska köpa en riktigt bra TV 3Detta är tre frågor som ofta kommer upp när konsumenter är ute efter en ny TV. Även om TV-marknaden ibland kan kännas som en djungel med hundratals modeller, häftiga produktnamn, olika benämningar och certifieringar är det faktiskt inte så komplicerat som det verkar.

En riktigt bra bild, och en riktigt bra TV, har några egenskaper som är extra viktiga. Det första är riktigt bra svärta, eller kontrast, där en bilds svarta partier är riktigt mörka och en bilds ljusa partier har både livliga och skarpa färger. En viktig del är HDR-tekniken, där varje färg kan visas i flera nyanser än tidigare. En vanlig Ultra HD-TV visar ca 16 miljoner färger, medan en motsvarande TV med HDR visar runt 1 miljard färger. Färgrymden blir alltså mycket större och bilden upplevs mer levande och äkta.

Den andra egenskapen är upplösningen som helst ska vara UHD. Ultra High Definition och ett skärmformat som har minst 4K-upplösning vilket är 3840 x 2160 pixlar. En Ultra-HD-TV kan alltså visa skarpare och mer detaljerade bilder än en ”vanlig” TV eftersom en UHD-TV har minst fyra gånger fler bildpunkter.

En TV:s betraktningsvinkel och uppdateringsfrekvens är också viktigt. Betraktningsvinkeln är hur snett från sidan du kan se på TV:n utan att bilden tappar kontrast, färger och skärpa. På samma sätt är det viktigt med hur snabbt TV:n uppdaterar bilden, något som mäts i Hz. En äldre TV har ofta 50 eller 60Hz medan nyare TV har allt mellan 100 till 200 Hz i uppdateringsfrekvens. Med en långsammare uppdateringsfrekvens brukar rörelser ofta bli suddiga, något som undviks med högre Hz.

Så vad för typ av TV ska man då köpa? OLED-tekniken har de senaste åren fått många hyllningar i media, från experter och konsumenter. Anledningen är enkel, det är en helt ny teknik som skiljer sig markant från den gamla LCD-tekniken och som utmärker sig på alla punkter ovan oavsett om det gäller film, TV-serier eller sport. OLED, som står för ’Organic light-emitting diode’, har gått från att vara en ganska okänd teknik för konsumenter till att vara ett hushållsbegrepp synonymt med fantastisk tittarupplevelse. Det var LG som utvecklade de moderna OLED-skärmar som alla OLED-TV använder, skärmar LG fortfarande är världsledande på.

Den äldre LCD-tekniken kräver att hela skärmen är bakgrundsupplyst för att sedan filtrera ljuset genom olika färgfilter och på det viset framställa bilden. Hos en OLED är varje bildpunkt sin egen ljuskälla vilket helt tar bort behovet av bakgrundsbelysning och ger pixelperfekt kontroll över de färger som visas. Detta gör att det går att få en väldigt skarp och exakt bild samt möjliggör perfekt svärta och extrem detaljrikedom. Det svarta blir verkligen helt svart och kanter blir superskarpa och pixelperfekta. En OLED har en tack vare detta även en oslagbar betraktningsvinkel som behåller skärpa och kontrast.

En LCD TV blir även mycket tjockare och otympligare än vad en OLED-TV blir då elektroniken för både bildåtergivning och belysning måste rymmas bakom skärmen.

Då en OLED har dioder som fristående avger ljus krävs bara själva bildpanelen och all elektronik kan flyttas till exempel en soundbar eller TV-bänken.

Just tjockleken på LG:s OLED-TV är något som många blir imponerade av. I vårt sortiment har vi LG SIGNATURE OLED TV, som är knappt tre millimeter tjock och som monteras på väggen med hjälp av ett magnetfäste eller LG OLED R som rullas upp och ner i en TV-möbel som dessutom rymmer ljudsystemet. Dessa är två exempel på hur OLED-tekniken förutom att mer sömnlöst smälta in i vardagsrummet även bäddat för helt nya inredningsmöjligheter inom TV och heminredning.

För konsumenter som gillar att spela spel så har även de senaste modellerna av LG:s OLED-TV flera funktioner som verkligen lyfter spelupplevelsen till en helt ny nivå. Bland annat har OLED C9 mottagit hyllningar för sin otroligt snabba responstid på 12ms samt möjlighet att spela spel i 4K med HDR. Det finns även stöd för Nvidia G-Sync som ger exceptionellt låg latency och supersnabb responstid för att ge den smidigaste och mest uppslukande spelupplevelsen utan flimmer, tearing eller stuttering. Att alla HDMI-ingångar dessutom följer nya 2.1 gör att samtliga av årets OLED-modeller är framtidssäkrade för nästa generations spelkonsoler. Många av konkurrenternas modeller har fortfarande HDMI 2.0 vilket gör att du i framtiden inte kommer att få ut det mesta och bästa bilden utav de spel du köper.

Något som är en extra fördel med LG OLED-TV är att den är smart. Den andra generationens Alpha-processor i LG:s OLED W-, E- och C-serier ger ytterligare förbättrad bild- och ljudkvalitet genom deep learning-teknik. Kombinationen av deep learning och en databas med visuell information gör att bildprocessorn kan analysera vad som visas på TV:n och använda den bästa algoritmen för att förbättra materialets kvalitet. Bildprocessorn analyserar vidare ljuset i omgivningen för att ställa in TV:ns ljusstyrka för bästa möjliga tittarupplevelse.

Till detta kommer även Magic Remote och webOS, som driver TV:n. Där kan man enkelt välja funktioner på din TV genom att peka på TV:n med fjärrkontrollen som även kan känna igen hur du talar för att ändra kanal, volym eller hitta något att titta på. Du kan även kontrollera Blu-ray och hemmabiosystem med fjärrkontrollen. Med webOS får du även enkel tillgång allt ditt favoritinnehåll på bland annat SVT Play, Netflix, Amazon Prime, YouTube, Viaplay, SF Anytime, HBO Nordic, Rakuten, Blockbuster och Spotify.

Du ska självklart inte bara lita på vårt ord när vi säger att OLED-TV är fantastiska, det är bara att titta på den imponerande rad av utmärkelser och bäst-i-test LG OLED-TV har fått.

  • OLED 65C9 fick högst betyg i Råd & Röns TV-test i augusti 2019 med OLED 55C9 och OLED 65C8 på andra respektive tredje plats.
  • OLED C9 och E9, ”9/10 Toppklass” Hemmabiotidningen – ”Med 2019 tar LG på allvar upp kampen om bästa OLED-modellen.”
  • OLED E9, ”8/10 M3 Rekommenderar” M3 – ”LG visar att de definitivt är med och konkurrerar om en topplats bland årets tv-apparater. Läckra designen, smidiga WebOS och magiska fjärrkontrollen är ett plus i kanten, och framförallt får vi en utmärkt bildkvalitet som med ett par knapptryck är lika väl anpassad för bio och serier som för sport, gaming och kvällsunderhållningen.
  • OLED C9, ”10/10 Masterpiece” Gamereactor – ”Rasande bra bild, otroligt läcker design, fenomenalt gränssnitt, strålande fjärrkontroll, blixtsnabb panel för gaming, larvigt bra HDR.
  • OLED E9, ”6/6 Särskilt rekommenderad – Enastående” Ljud & Bild – ” För dig som inte nöjer dig med den högsta bildkvaliteten, utan även vill ha en TV med smakfull design och bra ljud, är E9-serien från LG ett strålande val.”

LG OLED E9 blev i augusti dessutom utnämnd till ”bästa premium OLED-TV” av EISA, en internationell organisation som består av 61 experttidningar från 29 länder över hela världen och som de senaste 35 åren utsett världens främsta konsumentelektronik.

Relaterade Artiklar