Alla hjärtans dag utnyttjas av cyberkriminella
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Alla hjärtans dag utnyttjas av cyberkriminella

Alla hjärtans dag utnyttjas av cyberkriminella

Publicerat av: Redaktionen

Nu närmar sig alla hjärtans dag och forskare på IT-säkerhetsföretaget Check Point har analyserat hur cyberkriminella försöker utnyttja högtiden.

Alla hjärtans dag utnyttjas av cyberkriminella

De cyberkriminella försöker via nätfiske och skadliga webbsidor att lägga beslag på personlig information och bankuppgifter.

Forskarna har sett en kraftig ökning av nätfiskeattacker via e-post, som utger sig för att vara förmånliga erbjudanden på gåvor med koppling till alla hjärtans dag. Under andra halvan av januari identifierade forskarna över 400 skadliga nätfiskemeddelanden per dag. De har också sett en kraftig ökning av skadliga webbplatser. Av totalt 23 000 nya domäner som registrerades under januari var 523 skadliga eller misstänkta.

Tips för att undvika nätfiske och skadliga webbplatser:

  1. När du beställer något, säkerställ att det är från en trovärdig webbplats. Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden med erbjudanden. Sök istället på företaget som utger sig för att sälja produkterna.
  2. Dela aldrig dina uppgifter. Många använder samma användarnamn och lösenord på många olika webbplatser. Om obehöriga kommer åt dina inloggningsuppgifter genom att du registrerar dig på en ohederlig webbplats kan de enkelt komma över dina kontouppgifter på andra webbplatser.
  3. Var alltid misstänksam mot e-postmeddelanden om återställning av lösenord.
  4. Var uppmärksam på språket i e-postmeddelanden. Cyberkriminella utnyttjar det faktum att vi lättare gör misstag när vi är stressade och det är bråttom samt att följa instruktioner från människor som har auktoritet.
  5. Akta dig för “specialerbjudanden” som verkar för bra för att vara sanna.
  6. Se upp för domännamn som liknar etablerade företagsnamn och var uppmärksam på stavfel i e-postmeddelanden och på webbplatser samt okända e-postavsändare. Det kan vara tecken på bedrägerier.

Relaterade Artiklar